Ajnačakra se nalazi na sredini čela, između obrva, poznata je i kao „treće oko” ili oko uvida, ali i kao šesta čakra. Ona je centar naše jasnoće i mudrosti i čini granicu između ljudske i božanske svesti. Na njoj se nalaze dvoje- ja (atma) i Bog (Paramatma).  Kada je u balansu, pruža nam uvid, utiče na našu intuiciju, omogućava nam vizije, dok kada je blokirana, osećamo ciničnost i poricanje. U julskom broju magazina Sensa Sandra Konstantinović objasnila je neokoliko joga poza koje stimulišu šestu čakru:

Prasarita padottanasana (savijanje unapred raširenih nogu)

Ne postoji ništa poput okretanja naopačke da biste promenili svoju perspektivu. Ovaj položaj dovodi vašu glavu ispod vašeg srca i pruža snažan pomak za vašu percepciju. Okrenite se prema dugačkoj ivici prostirke i razmaknite stopala jedno od drugog koliko god možete. Udahnite držeći kaiš ili peškir iza leđa ili prepletite prste iza sebe. Sa izduženom kičmom izdahnite i savijte se unapred iz kukova. Neka vaše čelo dođe u kontakt sa površinom stolice ili sofe. Nema potrebe da naprežete noge i leđa pokušavajući da se spustite do nivoa koji je neudoban. Ostanite ovde jedan do dva minuta. Izađite iz poze tako što ćete blago saviti kolena i podizati se lagano, pršljen po pršljen.

Joga vežbe za šestu čakru
Shutterstock 

Balasana (položaj deteta)

U sedećem položaju podesite stopala da se odmaraju ispod kukova i približite kukove petama. Spustite čelo na zemlju. Ovo stvara lagani pritisak i stimuliše čakru trećeg oka. Možete ispružiti ruke napred ili ih prisloniti uz bokove. Odmarajte se ovde nekoliko udisaja (do dva minuta) i vratite se u uspravan položaj kada završite.

Joga vežbe za šestu čakru
Shutterstock 

Nadi shodhana pranayama (nadi šodana pranajama)

Ova moćna tehnika disanja donosi ravnotežu u desnu i levu hemisferu mozga, usklađivanjem energije koja teče ka „racionalnom” levom mozgu i „intuitivnom” desnom mozgu. Pronađite udobno mesto i udahnite nekoliko puta prirodno. Kada budete spremni da nastavite, podignite desnu ruku i naslonite kažiprst i srednji prst na čelo, na čakru trećeg oka. Neka vam palac leži na desnoj nozdrvi. Stavite prstenjak i mali prst na levu nozdrvu. Zatvorite desnu nozdrvu palcem i udahnite kroz levu nozdrvu. Sve ovo ponovite i sa drugom nozdrvom.

Joga vežbe za šestu čakru_1903411999.jpg
Shutterstock 

Gyan mudra & mantra om

Sedite udobno u stolicu ili prekrštenih nogu na podu, držeći kičmu pravom. Fokusirajte svoju pažnju na područje trećeg oka, na tačku između obrva. Formirajte srce tako da se palčevi dodiruju na vrhovima i srednji, domali i mali prsti dodiruju. Podignite kažiprste da formirate krunu. Podignite ruke ispred trećeg oka, solarnog pleksusa ili ih oslonite na krilo. Koncentrišite se na čakru trećeg oka iznad tačke između obrva i pevajte zvuk OM. Duboko udahnite i izdahnite. Ponavljajte deset minuta ili koliko vam je udobno. Mudra mudrosti i znanja neguje osećaj jasnoće i uvida i radi na otvaranju i ravnoteži čakre trećeg oka.

Joga vežbe za šestu čakru
Shutterstock 

Izvor: Sensa