Pre nešto više od 50 godina, u jednom starom tibetanskom manastiru otkrivena je jedna glinena pločica s tekstom, nastala još pre nove ere. Istoričari i stričnjaci za drevne jezike proučili su ispisane znakove i ustanovili da je reč o receptu za koji su drevni narodi verovali da produžava mladost i vitalnost i usporava starenje. To nam govori da se još i pre nove ere vodilo računa o zdravlju i da su travari i tada poznavali svojstva pojedinih lekovitih biljaka.

Potrebno je:

Po 100 grama osušenog smilja, kantariona, brezovih pupoljaka, kamilice

- med

Sameljite biljke, promešajte i držite u staklenoj tegli s poklopcem. Svako veče, nakon poslednjeg obroka, uzmite jednu kašiku sušenih biljaka, dodajte pola litre ključale vode i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite, a zatim odvojte pola od ove količine čaja, dodajte kašičicu meda i popijte. Ujutru zagrejte preostalu tečnost, rastvorite u njoj 1 kašičicu meda i pijte 15 - 20 minuta pre doručka.

Ova čajna mešavina blagotvorno deluje na telo jer podmlađuje, poboljšava opšte stanje, ubrzava metabolizam, čisti i jača krvne sudove, čineći ih elastičnim, smanjuje krvni pritisak i rizike od razvoja mnogih bolesti.

Izvor: Sensa