Konoplja je nekada davno bila sirovina od koje se izrađivao tekstil, koristila se kao građevinski materijal, za izradu užadi, ali i kao hrana i lek. Nakon mnogo godina tokom kojih je bila potpuno zapostavljena, konoplja je ponovo prepoznata ne samo kao industrijska sirovina, već kao veoma korisna i lekovita biljka. Njenim uzgojem bavi se Ivana Milosavljević, koja je bila sagovornica Milice Prelević u avgustovskom broju magazina Sensa.

"U ishrani se koristi očišćeno seme konoplje, koje sadrži esencijalne masne kiseline (omega-3 i omega-6) i ova ulja su izuzetno važna za razvoj čovekovog mozga i zdravlje srca. Koliko je unos ovih ulja bitan za rast i razvoj, isto toliko je dragocen kod starijih osoba, naročito onih koje su imale moždane i srčane udare, jer upravo ona regenerišu te strukture i ćelije u nama."

Konopljin protein

"U konopljinom semenu se nalazi visok nivo biljnog proteina, koji sadrži svih 20 aminokiselina koje postoje i na taj način ga čine kompletnim za čovekovu upotrebu, jer upravo ova jedinjenja omogućavaju regeneraciju svake ćelije. Ovo ćete često osetiti ako koristite konopljin protein u svakodnevnoj ishrani kao brzi podizač energije i elana. Ovakav protein u sebi ne sadrži ni laktozu, ni gluten i stomak ga lako vari, bez nadimanja i gasova. U semenu se nalazi veliki broj biljnih vlakana koja obnavljaju sluzokožu želuca i creva, daju osećaj sitosti, stabilizuju šećer u krvi. Pored ovih benefita, konopljino seme je bogat izvor vitamina i minerala i jednim obrokom obogaćenim konopljom možete značajno poboljšati svoj imuni sistem i doprineti zdravlju, jer sadrži gvožđe, bakar, cink, magnezijum, vitamine E, B1, B2, fosfor, kalijum, natrijum, mangan. Od konopljinog semena mogu se ceđenjem dobiti hladno ceđeno konopljino ulje i protein u prahu. Konopljini cvetovi i listovi se koriste za čaj, za obloge, mogu se dodati i u čorbe, poput koprive, zbog velikog sadržaja hlorofila i gvožđa, što joj i daje tamnozelenu boju. "

Dva puta više proteina negu u crvenom mesu

"Konopljin protein u sebi sadrži čak dvostruko više proteina od goveđeg crvenog mesa ili pilećeg filea, a sadrži i obilje neophodnih nutrijenata, pa ga možemo smatrati suplementom u prahu koji može da bude zamena za doručak, da obogati obrok, ili da bude jednostavna, brza užina u vidu proteinsko-voćnog šejka. Vrlo je lak za pripremu i dve supene kašike zadovoljiće dnevne potrebe organizma da se zaista osećate mnogo energičnije i bolje kada ga uzimate. Može se dodati u peciva, palačinke, ovsene kaše, ali i čorbe. Osobe koje imaju zavisnost od slatkiša su uspešno, brzo i lako rešile svoj problem upravo sa ovim proteinom."

Kako možete da napravite mleko od semena konoplje, pogledajte u videu ispod:

Napravite mleko koje će vam obezbediti proteine i važne minerale i vitamine tiktok/sofiathe_rd

Izvor: Sensa