Svi koji vole da spremaju zdrave poslatice znaju koliko to može biti izazovno, jer se u industrijskim proizvodima krije mnogo šećera i različitih pojačivača ukusa. Prilikom prirpeme kremova, najčešće se koristi slatka pavlaka. ukoliko želite zdraviu varijantu ovog proizvoda koji će vašim slatkišima dati kremastu strukturu, probajte da sami napravite šlag od kokosove pavlake. Kako se pravi i na koji način se može upotrebiti za pripremu ledenog krema s voćem, objasnila je, u štampanom izdanju magazina Sensa Dunja Gulin, autorka zdravih recepata www.dunjagulin.com)

Kako se pravi kokosov šlag?

"U prodavnicama zdrave hrane postoji tzv. šlag krem od kokosa u limenci, od koga se, prateći opisani postupak s mlečnom pavlakom, može dobiti penasti šlag. Pošto donedavno takvih proizvoda nije bilo, a ni danas nisu baš svuda dostupni, možete isprobati i provereni recept za kokosov šlag napravljen od punomasnog kokosovog mleka iz limenke. Limenku mleka treba držati barem 12 sati u frižideru, zatim je nežno otvoriti i kašikom s površine skinuti svu masnoću koja se odvojila od mleka. Ta masnoća se odmah nakon odvajanja i dok je još rashlađena miksira u rashlađenoj činiji do konzistencije mekšeg šlaga i servira odmah. Visoki udeo masnoće u punomasnom kokosovom mleku omogućava pretvaranje u šlag, ali s nešto manje volumena i bržim gubljenjem oblika stajanjem u odnosu na mlečni šlag od slatke pavlake koja je masnija od kokosovog mleka. Nedostatak ovog šlaga je u tome što će vam trebati nekoliko limenki kokosovog mleka (koje nije jeftino) da biste dobili dovoljnu količinu, a odvojeno mleko iz limenke brzo se kvari, pa ga treba iskoristiti u roku od nekoliko dana."

Ledeni krem od manga s kokosovim šlagom

Za 2 porcije:

Priprema krema:

- 2 šoljice zamrznutih kockica manga

- 3–4 kašike natopljenih indijskih oraha

- 1–2 kašike meda ili agavinog sirupa

- 1−2 pomorandže, sveže isceđene

Ukras:

- 4 kašike kokosovog šlaga

Priprema: 

Sve sastojke miksirajte u blenderu na visokoj brzini, dodajući polako pomorandžin sok do postizanja željene gustine. Servirajte u desertnoj čaši odmah nakon miksiranja i ukrasite svaku porciju s dve kašike kokosovog šlaga. Mango možete da zamenite zaleđenim breskvama.

Izvor: Sensa