Za većinu ljudi na zapadu, „tantra“ je samo fensi spiritualna reč za seks! Dok se izvorno u tantri intimna interakcija, usmerena na pravi način koristila u svrhu spoznavanja više svesti, u današnje vreme čini se da je duhovni rad tu samo jer obećava dobar seks. Ali kako je duhovni rad kroz tantru zahtevna stvar, ako nije ispravno motivisan onda ubrzo postaje naporan i od njega se odustaje, zadržava se na formalnom i zloupotrebljava se u svrhu ličnih, nižih potreba.

Tantra je integrativni sistem duhovnog razvoja u kome se koristi mnogo različitih jogijskih praksi i tehnika za pročišćavanje tela i uma i otkrivanje čovekove suptilne prirode.

Tantra je pre svega poznata kao nedualistička filozofija, koja naše materijalno postojanje ne odvaja od duhovnog. To je upravo njena revolucionarna vrednost u istoriji razvoja praktičnih, nereligijskih, duhovnih disciplina kakve su joga i tantra.

Većina popularnih praksi danas, poput hata joge, kundalini joge, muzikoterapije, pevanja mantri itd. su zapravo tantričke prakse. Ali ne samo to, sva savremena duhovnostkoju poznajemo je uglavnom utemeljena u osnovnom tantričkom postulatu, što znači da duhovnost nije nešto mistično i pristupačno samo pojedincima koji se odreknu svega što je zemaljsko već je upravo sam život na zemlji prilika za duhovni rast. Sam život nam je primarni učitelj a sve što ovde na zemlji postoji je jedno sa duhovnim.

Isceljenje seksualnosti i spoznavanje više svesti kroz tantrička učenja.
Nebojša Babić 

Ona duhovni razvoj ne nameće, ne zahteva prevazilaženje materijalnog i nižeg zato što u tom nižem postoji nešto grešno, već duhovni razvoj predstavlja kao prirodnu težnju za dubljim iskustvom života. Zauzdavanje animalnog i nižeg je prirodna težnja ka oslobođenju, prevazilaženju patnje i duhovnom osvešćivanju. Sigurna sam da svi imamo u iskustvu kako se svako uživanje koje je ograničeno na čula pretvara u vezanost, opsesiju i zavisnost. I kako onda počinje da nas guši i povređuje. Uživati u materjalnom postojanju bez vezivanja moguće je samo ako duhovno sebe osvešćujemo. A onda implementiranjem duhovnog u materjalno ono postaje smislenije, uzvišenije, lepše.

Sama reč znači „tkati“ ili „tkati od“ na sanskrtu. Tkanje onoga što jesmo, u smislu naše suptilne prirode u grube fizičke i kauzalne ravni u kojima postojimo. A drugo značenje reči TANTRA - 'tan' – produžiti; + 'tra' - zaštititi; = ono što nam omogućava da se bezbedno proširimo ili rastemo izvan ograničenja.

Tantra srca

Danas nam često govore: ,, Budi prisutan, budi u sadašnjem trenutku.“ Ne postoji aktivnost koja nas tako lako zadrživa u sadašnjem trenutku od vođenja ljubavi.
Takođe često čitamo o stanju prosvetljenja, ekstaze, proširene svesnosti... I dok nam to zvuči mistično i apstraktno, zapravo najsličnije tom stanju svaki čovek iskustveno doživi u životu. Kroz zaljubljenost i telesno izražavanje te ljubavi kroz seks i potpunu predanost.
Jedan sjajan duhovni učitelj, Beri Long (Barry Long) rekao je: ,,Svi problemi na ovom svetu nastali su zato što su muškarac i žena zaboravili kako treba voditi ljubav.“

Sigurne smo da će se svi složiti da ne postoji lepše, spiritualnije, ekstatičnije i nežnije iskustvo od vođenja ljubav sa onim koga voliš. Ipak, seks je vekovima ozloglašavan kao najudaljeniji čin od Boga, kao prljav i neduhovan... Na način na koji to danas praktikujemo on to verovatno i jeste. ( Iako koncept greha ne postoji kao takav u tantri, više govorimo o neiskorišćenom potencijalu koji nam je dat i praktikovanju na destruktivan umesto evolutivan način.)

Iako postoje različiti pravci u tantri pa je u nekima ljubav ne samo irelevantna, nego su emocije nepoželjne i seks se posmatra kao energetska tehnika, nas dve zastupamo tantru srca. Apsolutno uvažavamo energetski potencijal seksa, ali smatramo da je upravo ljubav ta koja sa lakoćom kultiviše i zauzdava snažne sile naše niže prirode i predstavlja most ka spiritualnom iskustvu kroz seks. Samo se i na emocijama treba raditi tako da one ne počivaju na uslovljenom već svesnom umu.