Kako je početak proleća vezan za buđenje prirode i svežu energiju rasta i razvoja koja nastupa posle hladne zime, Sensa vam u martu donosi važne informacije o detoksikaciji organizma na fizičkom, mentalnom i emotivnom nivou. Ne treba zanemariviti ni jedan nivo našeg postojanja i podjednako je važno održavati zdravlje brojnih aspekata bića. Iako ne možemo da ih dodirnemo emocije su stvarne i imaju posledice na materijalnom nivou. Kao što znamo ljutnja će nam ubrzati rad srca i podići nivo hormona stresa koji će pak pokrenuti čitavu lančanu reakciju u telu.

Potisnute i neprerađene emocije, iako ih ne osećamo akutno, takođe imaju svoje posledice. Kao što telo može da postane preopterećeno toksinima, i naše emocije mogu da postanu zatrovane usled različitih faktora. Postoje rešenja za čišćenje tela od nakupljenih toksina i većina nas ih primenjuje u manjoj ili većoj meri – detoks programi sa posebnim dijetama ili različiti oblici posta, kao i masaže i fizička aktivnost. Za detoks uma na raspolaganju su nam fantastične meditacije. Ipak, malo ljudi zna da i emocije mogu da budu preopterećene toksinima i da je emotivni detoks preporučljiv, posebno kada osećamo su nas stres i pritisci stegli u čvrstu pesnicu i ne daju nam da udahnemo.

Šta je emocionalni detoks?

Kao što se tokom čišćenja od nakupljenih otrova u telu čistimo tako što različitim metodama i tehnikama pomažemo telu da sve te nakupljene toksine izbaci iz sebe tako i emotivni detoks pomaže da raščistimo sva nerešena i negativna osećanja. Da li vam se dogodilo da u odnosu sa nekom osobom pomislite kako vam je više dozlogrdilo da budete u toj situaciji - to znak da vam je potreban emotivni detoks. Dok budete čistili nakupljene i neprerađene negativne emocije možete suočiti sa mnogim neprijatnim osećanjima koje ste potiskivali ili stavljali sa strane. Nije neobično ni ako se pojave strahovi, ljutnja i povređenost.

5 signala koji pokazuju da vam je potreban emotivni detoks

Emocionalni detoks kouč Šerijana Bojl kaže da postoji 5 znakova koji će nesumnjivo pokazati da vam je potrebno veliko prolećno raspremanje emocija.

1. Ponavljaju vam se iste situacije

Mnogi od nas verovatno mogu da se poistovete sa ovom stavkom. Ako ste se nekada zapitali: Kako se meni uvek ovo događa?, onda znate na šta mislimo. To su one okolnosti u kojima se nađete i, na primer, uvek vi preuzimete najviše obaveza na sebe na poslu ili kod kuće. Da li često preuzimate iste uloge u odnosima koji svi liče jedni na druge? Da li vam se čini kao da privlačite istog partnera? Prema rečima Šerijane Bojl, autorke devet knjiga i Cleanse Method-e, pravilo je da ukoliko vam se neka situacija ponovila više od tri puta to je znak da postoji neki obrazac i emotivni detoks vam može biti od pomoći. Razmislite da li kod sebe primećujete sledeće simptome: ponavljanje istih misli, strahova i briga; predviđanje katastrofičnih scenarija, dajete više nego što dobijate i često se pitate Šta ako?

2. Imate poteškoće da budete prisutni u trenutku

Još jedan od signala koji upućuje na to da možete imati koristi od emotivnog čišćenja je i ako ne možete da održite pažnju u sadašnjem trenutku. Da li se teško koncentrišete na ono što u ovom trenutku radite? Koliko vam lako odluta pažnja i da li ste podložni različitim vrstama distrakcija kao što su previše vremena na društvenim mrežama, glad izazvana stresom i emocionalno prejedanje ili gledanje prekomerne količine sadržaja na TV-u (popularno bindžovanje serijama)? Simptomi koje možete osećati su stalni osećaj nemira, kratki opseg pažnje, nervoza i prejedanje.

3. Nemate osećaj svrhe u životu

Tokom svog rada sa klijentima, Šerijana Bojl, je zaključila da se ovaj signal ispoljava dvojako: ili osećamo da nam nedostaje svrha u životu ili osećamo da nam je potrebno više kako bismo pronašli svoju svrhu i životni poziv. „Drugim rečima, osećate da ne doprinosite ni društvu ni planeti na način koji vas ispunjava,“ objašnjava Šerijana. Usled ovoga osećamo da ništa nema smisla i zatvaramo se prostor u kome smo izolovani i usamljeni. Simptomi ove potrage za smislom mogu biti: osećanje da smo teret drugima, osećaj frustracije, osećaj zaglavljenosti, odsečenost od drugih ljudi, osećaj da nas ograničavaju životne okolnosti.

4. Loš san

Ukoliko ne spavate dobro i dovoljno razmislite da li bi vam dobro došlo čišćenje emocija. Neobrađene emocije i frustracije nam se mogu prikrasti baš kada se pripremamo za krevet i pokrenuti u nama čitav niz reakcija koje nam neće dozvoliti da utonemo u san ili će ga prekidati tokom noći. Razmislite da li imate problem da zaspite ili da prespavate celu noć, da li se budite umorni, da li imate nizak nivo energije tokom dana i da li imate „moždanu maglu“ – konfuzne misli, manjak koncentracije, loše rasuđivanje.

5. Tenzije u telu

Osećanja su važan deo našeg sećanja. Naše telo i naš mozak skladište osećanja i klasifikuju ih po intenzitetu: ukoliko doživite stres i strah to na primer, ostavlja trag u vašem limbičkom sistemu. Ukoliko se konkretne emocije ne obrade (uz stručnu pomoć) vaš limbički sistem će istu reakciju ponavljati ukoliko se pojavi neki okidač za to. Budući da je emocija neprerađena mi ne možemo da predvidimo ni šta mogu biti stresori: miris, zvuk, reč... Kada telo počne ponovo da doživljava reakciju koju pamti sledi niz reakcija koje dodatno opeterećuju telo: luče se hormoni stresa. Simptomi na koje bi trebalo da obratite pažnju su: hronična tenzija u telu posebno u vratu i ramenima, anksioznost, osećaj da nas prošlost opeterećuje.

Izvor: Sensa