Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Joga vežba koja pomaže kod seksualnih problema žena: asana štipaljka za spiritualno buđenje (PASCHIMOTANASANA)

Ovo je vrlo snažna asana za spiritualno buđenje i veoma se ceni u drevnim tekstovima joge. Evo kako se pravilno izvodi, naravno, uz normalno disanje u sedećem položaju...

  Izvor: Foto: Profimedia

Sedite na pod sa nogama ispruženim ispred tela, sa rukama na butinama. Opustite celo telo, naročito mišiće leđa. Polako nagnite telo napred, pokušavajući da dohvatite palčeve stopala prstima šaka. Ako to nije moguće, uhvatite onda pete, zglobove nogu ili noge što bliže stopalima. Ponovo svesno opustite leđa i mišiće nogu.

Držeći noge ispružene, koristeći samo ruke, povucite trup još malo prema nogama. Ovo treba da je nežan postupak bez iznenadnih pokreta ili preteranog naprezanja u bilo kojem delu tela. Ako je moguće, dodirnite kolena čelom.

Početnici treba da se saviju napred onoliko koliko mogu bez naprezanja. Ostanite u krajnjem položaju onoliko dugo koliko vam je ugodno, pokušavajući da dalje opustite telo, i zatim se polako vratite u početni položaj.
Primedba: Ne savijajte noge čak i ako ne možete da savijete telo napred. Deo cilja ove asane je istezanje mišića zadnje strane nogu. Ne prenagljujte, oni će se vremenom izdužiti. Posle nekoliko nedelja ili meseci redovnog vežbanja, bićete u stanju da dodirnete koleno čelom, možda čak i bradom. Savijanje treba da ide iz kukova.

Joga vežba ukrštanja ruku iznad glave: asana za brzu energiju (HASTA UTTHANASANA)

Disanje: Dišite normalno u sedećem položaju. Izdahnite polako dok se savijate napred. Udahnite dok držite telo nepokretnim. Izdahnite dok telo gurate dalje napred pomoću ruku. Dišite polako i duboko u krajnjem položaju. Udahnite dok se vraćate u početni položaj.

Trajanje: Napredni praktikanti mogu da ostanu u krajnjem položaju do pet minuta, ako im je ugodno. Početnici treba da ponove asanu nekoliko puta, ostajući u krajnjem položaju kratko.

Koncentracija spiritualna: na svadistana čakru. Koncentracija fizička i mentalna: na trbuh, opuštanje mišića leđa ili spor proces disanja.

Ograničenja: Ne treba da je rade osobe koje boluju od išijasa i hroničnog artritisa.

Isteže mišiće nogu i čini elastičnim zglobove kuka. Efikasno uklanja višak masnog tkiva sa trbuha. Tonizuje sve trbušne organe i otklanja bolesti ove oblasti, (pomaze kod šećerne bolesti). Aktivira bubrege, jetru, pankreas i nadbubrežne žlezde. Tonizuje karlične organe i veoma je korisna za eliminisanje seksualnih problema žena. Ovo je vrlo snažna asana za spiritualno buđenje i veoma se ceni u drevnim tekstovima joge.

joga_vezba_koja_aktivira_bubrege_jetru_pankreas_i_nadbubrezne_zlezde_asana_stipaljka_za_spiritualno_budenje_paschimotanasana_1
Izvor: Foto: Profimedia

Izvor: Umetnost pokreta yoga

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj