U otvaranju druge čakre može vam pomoći joga i nekoliko asana za otvaranje druge čakre.

5 asana Jin joge i negovanje ženskog principa: postizanjem balansa naučite da volite sebe

1. Śavāsana - položaj mirovanja sa pažnjom na disanje i pomeranje stomaka tokom disanja

Lezite opušteno na leđa, ispruženih nogu, stopala malo razmaknuta, ruke ispružene i malo odmaknute od tela, dlanovi su okrenuti prema gore. Zarotirajte lagano ruke prema spolja, laktovi se rotiraju ka unutra, kako bi otvorili i potpuno spustili ramena i lopatice na pod. Tim pokretom otvaramo grudni koš i omogućavamo potpuno opušteno disanje. Otpustite sve napetosti, zatvorite oči, opustite vilicu, lice, čelo i oči. Dišite duboko i osećajte prvo srce, a zatim stomak, sada možete i da stavite dlan preko stomaka i pratite disanje. Kada je udah, napunite stomak kao balon, izdahom ga opustite, pa ponovo punite stomak i ponavljajte vežbu dok vam to prija. Osećajte toplinu u stomaku koja se dalje širi kroz celo telo, energija koja teče (može da bude narandžasto-crvenkaste boje), postajete čista i brza planinska reka, ako ste i imali osećaj ustajale bare, sada se to čisti, voda sve čisti i odnosi. Osećate život i radost u sebi i zahvalni ste na tome. Kada se umorite, nastavite da samo svesno pratite disanje. Udisaj osećajte kao aktivni princip, a izdisaj pasivni. Izdisaj postaje duži od udisaja.
Ostanite u tom položaju koliko vam je udobno.

Delovanje: Opušta celo telo i oslobađa, tj. otpu­šta napetost. Uklanja nesanicu. Jača glavne unutrašnje sisteme organa, uklanja blokade iz prve i druge čakre, reguliše apetit i podmlađuje telo.

2. Masaža unutrašnjih organa i donjeg dela leđa

Sedite udobno, peta do prepone, a druga noga pored. Ruke ispred sebe i fiksirajte ih na pod, ako ne možete da dohvatite pod, stavite dlanove na kolena. Kada je udah gurajte grudi napred, glava unazad, uz izdah brada na prsa, nakostrešite leđa, ponovite tu vežbu nekoliko puta, napred i nazad, a zatim počnite da kružite kukovima na jednu pa na drugu stranu, poput trbušnog plesa.Delovanje: Povećava pokretljivost kičme, otkla­nja blokade u kičmi i karlici. Smanjuje napetost i nadutost u stomaku. Ubrzava protok cirkulacije i energije kroz telo. Podiže raspoloženje.

3. Shashankāsana - položaj zeca

Sedite udobno u položaj dijamanta (noge savijene u kolenima, sedite na listovima, a između peta). Dlanove položite na kolena.
Udisajem ispružite ruke sa strane tela uvis iznad glave. Kako podižemo ruke dlanovi se okreću prema gore. Zadržite istovremeno ramena opuštena prema dole kako bi vrat bio oslobođen i istegnut, a grudni koš isturen.
Izdisajem se savijte u kukovima napred, zadrža­vajući istegnutost kičme. Istegnite ruke i polo­žite dlanove celom površinom na tlo.
Udisajem, oslanjajući se na pune dlanove, isturite grudni koš što više prema napred.
Izdisajem spuštajte laktove i čelo na tlo. Ramena povlačite unazad.
Zadržite se u položaju 10 sekundi duboko dišu­ći i opuštajući ramena i vrat.
Udisajem gurajući grudnu kost napred, ispružite ruke iznad glave i uspravite se. Neka ruke vode trup. Izdisajem spustite ruke sa strane i položite dlanove na kolena. Ponovite 1 do 3 puta. Ispružite noge.Delovanje: Jača reproduktivne organe kroz pojačani tok krvi u karlici i jačanje karličnih mišića. Unapređuje funkcionisanje endokrinih žlezda i deluje na hipotalamus i hipofizu. Uravnotežuje emocije i smanjuje ljutnju.

4. Dvipāda Pītham Āsana - položaj s osloncem na stopalima

Lezite na leđa. Noge su zajedno i ispružene, ruke su ispružene uz telo s dlanovima na podu, brada je savijena prema Adamovoj jabučici, oči su zatvorene.
Savijte kolena, položite stopala blizu zadnjice i uhvatite zglobove. Kolena i stopala su zajedno, a dlanovi drže zglobove. Malo podignite glavu i isturite vrat kako biste deblokirali vratne pršljenove.

Udisajem podignite karlicu od poda i ostanite u položaju oko 10 sekundi duboko dišući.
Izdisajem spustite karlicu na pod, opustite se.

5. Ustrāsana - položaj kamile

Sedite u dijamant. Pete i kolena su spojeni, nožni prsti ispruženi unazad, leđa uspravna i dlanovi položeni na kolena, a oči su zatvorene. Podigni­te se u klečeći položaj.
Udisajem izvijte leđa unazad, isturajte grudni koš prema napred i položite dlanove na stopala ili rukama uhvatite pete (lakša varijanta je da se stopalima oslonite na nožne prste).
Izdisajem opustite leđa i zaoblite ih što više, tako da kukove isturate napred, sastavite lopatice podižući grudnu kost i glavu spuštajte unazad. Nasta­vite da duboko dišete u položaju 10 sekundi i pokušajte što više da savijete telo u luk.
Podižući dlanove sa stopala podignite glavu i vratite se u uspravan klečeći položaj i sedite u početni položaj.
Ponovite vežbu 1-3 puta.

Delovanje: Ovaj položaj isteže prednji deo tela i uklanja napetost respiratornih i trbušnih mišića. Vežba jača bedrene mišiće, mišiće zadnjice i leđa, povećava pokretljivost kičme i uklanja bol u leđima, posebno među lopaticama. Ako se vežba redo­vno, statički pritisak na karlicu se može umanjiti, a menstrualni bolovi ukloniti.

5 joga položaja za bolji san: lepota opuštenosti i balansiranosti

Izvor: Lovesensa