Urma sadrži vitamin C i vitamine B kompleksa važne za neurološki sistem. Njeni šećeri koji se lako tope odlična su hrana za nerve. Urma pomaže boljoj koncentraciji. Sadrži kalijum i magnezijum pa je posebno preporučena ljudima sklonim apatiji i depresiji. Ako pojedete nekoliko urmi najmanje dva sata pre spavanja, pomoći će vam da lakše zaspite. Orasi  od minerala sadrže magnezijum, čiji manjak može da rezultuje apatijom, depresijom i teškoćama pri pamćenju i koncentraciji.

Baklava s urmama i orasima  (za 4 osobe)

8 tankih kora za savijače, bez jaja
200 g urmi
100 g oraha
50 g badema
1 dl soka od jabuke
1 dl suncokretovog hladno ceđenog ulja za pečenje

Slatki preliv:

2,5 dl vode
150 g kukuruznog slada
sok od pola limuna
kora polovine narandže
Zagrejte vodu do 60 stepeni i u njoj rastopite kukuruzni slad. Dodajte sok od limuna i koru narandže.

Postupak za pripremu baklave:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Naseckajte urme na kockice i stavite da se kuvaju u jabukovom soku. Dodajte prstohvat soli kako biste pojačali slatkoću urmi. Kuvajte nepoklopljeno 5 minuta ili dok sok ne uvri. Orahe i bademe isecite na krupno. U pleh za pečenje veličine 34x21cm stavite nekoliko kapi ulja i razmažite celom površinom. Koru testa presavijte na pola i stavite na dno.

Ponovno stavite nekoliko kapi ulja i razmažite po testu. Dodajte i drugu presavijenu koru. Odvojite 1/3 urmi, 1/3 oraha i 1/3 badema. Sve zajedno ravnomerno rasporedite na testo. Poklopite presavijenom korom testa koju ćete opet premazati s malo ulja. Ovaj postupak ponovite još dva puta.

Na poslednji red urmi, badema i oraha stavite tri presavijene i nauljene kore testa. Celom površinom testa zasecite rombove i stavite da se peče. Baklavu pecite 40 minuta ili dok kore ne poprime zlatnožutu boju. Slatki preliv rasporedite po rombovima još vruće baklave. Ostavite preko noći da se baklava ohladi i upije tečnost.

PageBreak

Antistresni zalogaji
Shutterstock antistresni_zalogaji_3

Salata od nauta i celera s mirođijom

(za 3 osobe)

150 g šargarepe
100 g celera
150 g kuvanog nauta
kašika seckanog svežeg lista mirođije

Preliv:
2 kašike maslinovog ulja
so
1-2 kašike pirinčanog ili jabukovog sirćeta
Pomešajte sve sastojke, najbolje u malom kuhinjskom shakeru.

Postupak za salatu:
Šargarepu i celer isecite na štapiće. U malo vode prokuvajte prvo šargarepu 2-3 minuta i izvadite je. Zatim prokuvajte celer. U činiji za salatu pomešajte naut s korenastim povrćem pa dodajte preliv. Salatu pospite mirođijom.

Mirodjija je začinska biljka koja nas smiruje u stresnim situacijama i doprinosi dobrom snu. Nekada su nemirnoj deci davali da žvaću semenke mirođije.

Celer je od davnina smatran lekom. Osim što sadrži vitamine B kompleksa, u celeru je zastupljen retki vitamin B12. Zbog toga je idealan za ljude pod stresom i one kojima je potrebna potpuna koncentracija. Ovo povrće odlična je hrana koja nas štiti od nervoze, depresije i razdražljivosti.

Naut u šali nazivaju pretečom antidepresiva Prozaca. Šalu na stranu – uz to što salata od nauta ili kolač sa kupinama imaju bolji ukus, istovremeno su i prirodna formula za dobro raspoloženje.  Naut je odličan izvor mangana, minerala koji učestvuje u sintezi masnih kiselina, neophodnih za održavanje zdravog nervnog sistema.

Namaz od boba

(za 4 osobe)
400 g očišćenog boba
1/2-1 čen belog luka
kašika limunovog soka
3 kašike maslinovog ulja
1/4 kafene kašičice soli
2 prstohvata belog bibera u prahu

Bob stavite da se kuva u ključaloj vodi 10 minuta. Ocedite ga i očistite od opne. Dok je još topao, izmiksujte ga štapnim mikserom i dodajte usitnjeni beli luk, limunov sok, maslinovo ulje i so. Ručno dobro promešajte namaz i pospite mlevenim belim biberom. Pri posluživanju možete ga preliti kašikom maslinovog ulja.

Bob je kao i ostale mahunarke bogat izvor vitamina B kompleksa. Sadrži i L-DOPA aminokiselinu koja učestvuje u važnim moždanim funkcijama povezanima sa spavanjem, raspoloženjem i koncentracijom.

PageBreak

Pirove palačinke s kupinama

(za 4 osobe)

šolja integralnog brašna od pira
1,5 šolja polubelog brašna
1/2 šolje brašna od nauta
1/2 kafene kašike soli
3 šolje sojinog mleka
1/4 šolje mineralne vode
1/4 kafene kašike kurkume
kesica vanilin bourbon šećera
1/4 kafene kašike cimeta
2 supene kašike suncokretovog ulja

U posudi izmešajte pirovo, polubelo i brašno od nauta. Dodajte so, kurkumu, vanilin šećer i cimet. Prelijte mlekom i mineralnom vodom pa dobro ručno izmešajte dok testo ne postane glatko, bez grudvica. Na kraju umešajte suncokretovo ulje. Palačinke možete peći odmah.

Preliv od kupina

2 dl soka od šumskog voća
3 kašike pekmeza od kupina
kašika gustina ili kuzua
1/2 dl hladne vode
10 kupina

Prokuvajte sok od šumskog voća i dodajte mu pekmez. Mešajte dok se pekmez ne rastopi u soku. U hladnoj vodi rastopite kuzu i dodajte u vrući sok. Ubacite i kupine. Uz mešanje kuvajte dok se preliv ne zgusne.

Pir je odlična hrana za nerve jer popravlja raspoloženje i cirkulaciju krvi. Redovno uzimanje pira služi kao preventiva od psihičkih bolesti.

Artičoke s graškom

(za 2 osobe)

4 artičoke
200 g svežeg graška
manji luk
3 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
2 kašike prezli
2 kašike naseckanog lista svežeg peršuna
kašika umeboshi sirćeta
mleveni crni biber
3 dl vode

Očistite artičoke tako što ćete odstraniti tvrde spoljašnje listove, odseći stabljiku i oštre vrhove listova. Kratko ih prokuvajte u malo vode, 3 cm visine. Na maslinovom ulju propržite naseckani luk i dodajte usitnjeni beli luk i prezle. Na slabom plamenu mešajte oko dva minuta. Rastvorite listove artičoka i napunite nadevom od prezli. U isti lonac naslažite artičoke i dodajte zagrejanu vodu. Nakon pola sata kuvanja dodajte grašak i kuvajte još dvadesetak minuta. Na kraju umešajte umeboshi sirće i kuvajte još 2 minuta. Kad ugasite plamen, pospite biberom i peršunom.

Artičoke sadrže cinarin i silimarin koji podstiču rad jetre i žuči, a vitamini B kompleksa, gvožđe i magnezijum jačaju nerve.