Soja, miljenica vegetarijanaca, vegana, sportista i svih koji vole zdravuhranu, ima ozbiljnu konkurenciju pod imenom lupina ili lupini. Naravno, ne bez razloga jer semenke ili plodovi biljke koja se često naziva i vučjak, pa lupi ili vučika pasulj, po svojim hranjivim sastojcima pokazuje da je zdravija od soje.
Na primer, seme lupine sadrže čak 50 % vrednih proteina, vrlo malo kalorija i masnoća i imaju vrlo niski glikemijski indeks. Ne sadrže laktozu, gluten i holesterol te na naš organizam deluju alkalno, odnosno neutraliziraju njegovu kiselost. Lupina je bogata i esencijalnim masnim kiselinama, mineralima, kalcijumom, magnezijem, gvožđem, hromom i cinkom.
Može se pohvaliti i antioksidantima, beta karotenom i vitaminom E te važnim vitaminom B12, a što je još važno za razliku od soje, ne proizvodi se genetski modifikovana. Ali, iako je "nova" super hrana, te je tek krenula u osvajanje polica prodavnica zdrave hrane i naših tanjira, ona nam je sve samo ne nepoznata.
Naime, biljka lupina, žbunasta cvetnica odavna nas u našim vrtovima osvaja lepotom svojih velikih uspravnih cvetova prekrasnih boja. Međutim, osim za ukras, lupini se uzgajala i za ishranu.
Jestive sorte lupine se baš kao i soja, koriste i u prehrambenoj industriji kao zamena za meso, sir, jaja i mleko, pa i kafu.
U prodavnice zdrave hrane lupina dolazi kao brašno, protein u prahu ili tabletama i mleko, tofu ili jogurt, ali i u mnogim drugim oblicima, poput vege suhomesnatih proizvoda, namaza, pašteta, sladoleda, keksa, pudinga i slično.
Sastojcima bogato brašno od lupine vrlo je jednostavno za upotrebu, pa se njime može zameniti 15% brašna u bilo kojem receptu za kolače, palačinke, vafle, testeninu, hleb, peciva i slično. Zanimljivo je da lupina brašno testo dodatno čini prozračnim i trajnijim.
Brašno se, kao i lupina proteini u prahu može umešati u sve vrste zdravih napitaka, muslije, kaše i slično. Kuvane lupina semenke koje nalikuju na kuvane semenke kukuruza jedu se kao grickalice i savršene su za salate, a dobrodošle su i kao zamena za ostale mahunarke, kao što je pasulj, grašak ili leblebije. Ali, ipak lupini pasulj nije za sve, pa njegovu konzumaciju trebaju izbegavati osobe sklone alergijama na hranu, posebno na soju i kikiriki.
Izvor: Coolinarika
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!