Često, kad spomenem kiselikupus kao sastojak kolača, ljudi padaju u nesvest. Ali verujte, nema mesta brizi jer upravo ukiseljeni kupus ovom kolaču daje ono „nešto“, dublju dimenziju koju ne možete da definišete, a kad počnete da ga jedete, teško ćete prestati! Ukus tamne čokolade vlada ovim kolačem, a kupus je samo tajni sastojak za koji niko ne mora da zna osim vas! Ovaj recept preuzet je iz mog kuvara Fermented Foods.

Najlepši čoko kolač bez jaja i mleka: recept za brze, lake i ukusne kakao kocke

Suvi sastojci:

  • 130 g / 1 šolja polubelog brašna
  • 35 g / ¼ šolje integralnog brašna
  • kašičica sode bikarbone
  • kašičica praška za pecivo bez aluminijuma
  • 30 g / 1∕3 šolje kakao praha
  • ½ kašičice cimeta
  • prah vanile (na vrh noža)
  • 85 g / ½ šolje kiselog kupusa, dobro opranog i sitno naseckanog
  • 45 g / ¼ šolje tamne čokolade, usitnjene
  • 80 g / ½ šolje oraha ili drugih orašastih plodova, naseckanih
  • tanjir dimenzija 24 x 18 cm, obložen papirom za pečenje

Recept za čokoladni sutlijaš sa kokosom: napravite najlepši slatkiš od pirinča

Tečni sastojci:

  • 120 ml / ½ šolje sojinog mleka ili vode
  • 150 g / ½ šolje javorovog ili agavinog sirupa
  • 50 g / ¼ šolje blagog maslinovog ulja ili rastopljenog kokosovog ulja

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 °C. U većoj činiji pomešajte sve tečne sastojke i dodajte naseckani kupus, pa dobro izmešajte. Na činiju stavite gustu cediljku, pa u nju dodajte suve sastojke (osim oraha i čokolade) i prosejte u tečne sastojke. Dobro promešajte da dobijete gustu homogenu smesu. Umešajte orahe i usitnjenu čokoladu.
Prebacite u pripremljenu posudu za pečenje i pecite 25-27 minuta. Ohladite pre sečenja. Odličan kolač za ljubitelje čokolade!

Izvor: Lovesensa