Malo je složenija za pravljenje, ali se sastoji od jednostavnih i celovitih namirnica, pa nas osvaja na prvi zalogaj. Sada je vreme kada zrelog avokada zaista ima u izobilju, pa treba to iskoristiti.
Sastojci za koru (podloga torte) su:
- 200 g oraha (orahe ostavimo da odstoje u pijaćoj vodi 8 sati, zatim ih procedimo, preberemo da proverimo da li su svi ispravni i tek onda koristimo);
- 11 mekih, svežih urmi (za koru ih nije neophodno ljuštiti);
- pola kafene kašike muskatnog oraha u prahu (možete i sami izrendati);
- 1 manju sasvim zrelu bananu (ili pola, ako je baš velika).
Sve sjediniti u procesoru za hranu – čoper, multipraktik, čak i mašina za mlevenje mesa dolazi u obzir. Bitno je sastojke sjediniti u lepljivu teksturu, ali tako da ona ipak ostane i hrskava, i rustična. Okrugli kalup za tortu, prečnika 20-22 cm, obložiti papirom za pečenje. Na dno kalupa rasporediti masu za koru u ravnomernom sloju, tako da pokrije celo dno, debljine jednog prsta ili više (zavisi od prečnika kalupa).
Kremastifil za tortu - oljuštite 2 veća ili 3 manja, ali zrela avokada i stavite ih u blender, pa u to nastavite da dodajete:
- rastopljenu čokoladu (čokoladu pravite tako što 50 grama kakao butera otopite na pari, pa u njega umešate 2 pune kafene kašičice sirovog veganskog (raw vegan, ako imate) kakao praha i 2 supene kašike javorovog sirupa; sve dobro sjedinite i tako rastopljenu čokoladu, dok je još mlaka, dodate u blender);
- 1 supenu kašiku rogača;
- 50 ml punomasnog mleka od kokosa (možete koristiti i vodu ako želite da bude manje masno ili neko drugo mleko od orašida);
- 16 svežih, mekih urmi, oljuštenih (lako se ljušte ako se kratko pokvase);
- pola kafene kašičice burbon vanile u prahu.
Sve sastojke dobro sjediniti u blenderu do glatke kreme. Kremu namazati na prethodno formiranu koru, podlogu torte. Odložiti u frižider da se stegne. Torta će ostati kremasta, ali se kakao buter hlađenjem stegne, tako da se može lepo seći na parčad.
Voćni fil – radi ravnoteže i da se ukusi bolje povežu:
- 1 šolja sveže ili zamrznute borovnice;
- ½ šolje suvih šljiva, prethodno opranih (bez koštica).
Sjediniti voće u blenderu i namazati preko čokoladnog fila. Ako su šljive previše suve, namakati ih u vodi pola sata, ili, još bolje, dodati još pola šolje borovnica. Pektin iz voća stegne ovaj fil, naročito zbog šljiva koje su suve. One pokupe sok iz borovnica i prirodno zgusnu fil. Ako volite slađe, dodajte jednu supenu kašiku javorovog sirupa.
Za ukrašavanje možete da koristite šlag od indijskogoraha, koji pravite na sledeći način:
- 150 g indijskog oraha, sirovog;
- 4 do 5 kafenih kašičica agava sirupa;
- sok od pola limuna;
- 50 ml orašastog mleka ili vode (tek toliko da blender može da radi).
Sve mešati u blenderu do glatke i kremaste strukture, tako da šlag možemo nanositi špricem. Takođe, umesto vode i mleka možemo koristiti sok nekog drugog voća, pa će biti i druge boje (na primer sok od maline ili borovnice). Nakon što se torta ohladi u frižideru, preko voćnog fila špricem rasporediti šlag. Budite kreativni – pravite cvetiće, leptiriće, srca i mašnice, a možete napraviti i poljupce, za prave sladokusce.
Uživajte u divnim slatkišima – hranite se i zdravo, i slatko. Čokoladna torta je zaista „jaka“ i masna, iako se koriste samo biljni sastojci, te preporučujem umerenost. Prednost ovakvih slatkiša je što veoma zasite i nije vam potrebno više od jednog lepog parčeta da se zadovoljite.
Izvor: Lovesensa
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!