Spelta je izuzetno zdarva za oragnizam, a ovaj vegetarijanski ručak moći ćete da ponesete i na posao, dok će njihov neverovatan orašasti ukus da se topi u ustima.

Sastojci:

• maslinovo ulje
• pola svežnja majčine
dušice (15 g)
• četiri čena belog luka
• ½‒1 sveži crveni čili
• jedan limun
• 500 g zrelog čeri
paradajza na stabljici
• 250 g najkvalitetnijeg
sira rikota (ricotta)
• 320 g sušenih špageta od speltinog brašna
• četiri šake rukole
• po želji sirće balzamiko

Zaboravili smo koliko je ova biljka lekovita: evo koja oboljenja sprečava i kako se priprema ječam

Priprema:

Rernu zagrejte na 180°C, plin na 4. U manju činiju ulijte tri kašike ulja. Svežanj majčinedušice na tri sekunde stavite pod mlaz vruće vode da ga malo osvežite i pokrenete, pošteno ga otresite, pokidajte listiće i bacite ih na ulje. Oljuštite beli luk, tanko ga naseckajte sa čilijem i sve ubacite u činiju. Dodajte narendanu limunovu koru, po prstohvat morske soli i crnog bibera, pa promešajte. Čeri paradajz rasporedite po plehu za pečenje dimenzija 30cm x 40cm. Rikotu premažite aromatičnim uljem i stavite na sredinu lima, a ostatkom ulja prelijte čeri paradajz. U pleh ulijte i malo vode, stavite ga u rernu i pecite 45 minuta.

Samo 30 minuta dnevno značajno smanjuje nivo holesterola: evo kako šetnja leči telo i dušu

Deset minuta pre kraja pečenja paradajza, špagete prema uputstvima na pakovanju skuvajte u kipućoj slanoj vodi. Rikotu izvadite iz pleha, paradajz odvojte od stabljike. U pleh ulijte pola šoljice vode u kojoj su se kuvale špagete, pa ga malo protresite, da se od dna odlepe svi oni fini ukusi. Špagete ocedite, ubacite ih u pleh, prelijte limunovim sokom, začinite do savršenstva i na kraju pospite predivnom izmrvljenom rikotom. Sve još pospite rukolom, pošteno promešajte i poslužite. Možete da prelijete sa još balzamika.

Izvor: Lovesensa