Ljudi koji pokušavaju da izgube na kilaži ili održe zdravu težinu jedu obroke sa ograničenom količinom namirnica.
Ovakvu ishranuteško je održati na duge staze i zato se s vremenom opet ugoje.
S druge strane, ljudi koji održavaju zdravu težinu bez odricanja neiscrpan su izvor informacija za stručnjake.
VTI Technical Reaserch Centre iz Finske proučavao je prehrambene navike 147 zdravih osoba sa zdravom težinom tokom četiri meseca. Istraživači na čelu s dr. Anom-Lenom Vuorinen otkrili su da zdravi ljudi za doručakobično jedu tri vrste namirnica.
Voće je bio najpopularniji izbor za 51 posto ispitanika, mlečne proizvode jelo je 41 posto, dok je konzumiranje ovsenih pahuljica ili muslija s hladnim mlekom odabralo 33 posto osoba.
Iako se hleb i pekarski proizvodi smatraju izvorom nepotrebnih kalorija, čak 32 posto ispitanika započinje svoj dan ovom vrstom hrane.
Najzanimljivije od svega, samo je 26 posto ispitanika priznalo da uz doručak pije kafu, dok ostatak (74 posto) odlazi na posao i obavlja svoje obaveze bez kofeinske pomoći.
"Umesto ograničavanja ishrane i izbegavanja omiljene hrane, gojaznostse može sprečiti ako pojedinac nauči da sluša potrebe svog organizma, a prednost da kvalitetu, a na kvantitetu obroka", pojasnila je rezultate istraživanja je Ana-Lena Vuorinen.
Izvor: Zadovoljna/Stil
Nedeljni horoskop od 17. do 23. februara 2025: Neko će doživeti sudinski susret, nekome iznenada stiže novac
Zašto treba da se budite u 5 ujutro? Jačaju se 3 osobine važne za uspeh, ali samo ako ispunjavate jedan uslov
Dnevni horoskop za 16. februar 2025: Škorpiji će srce brže zakucati, Jarac okuplja ljude oko sebe
Kako da upoznate čoveka? Mudri citati Dostojevskog otkrivaju kada se najbolje vidi nečija duša
Mesečni horoskop za mart 2025: Neko upada u emotivni ćorsokak, nekog čeka dobra zarada, ali i veliki trošak