Ovo je vrlo jednostavan kolač koji se brzo priprema. Osnova je gotova za desetak minuta, a preliv možete da menjate. Ako nemate kuzu zgušnjivač za preliv, jednostavno ukuvajte maline i sok od jabuke do željene gustine. Isto tako, ispasirane banane (sa ili bez dodavanja šumskog voća) su odličan presan preliv za ovaj kolač.

Sastojci za 4-5 porcija:

  • 4,5 šolje prirodnog soka od jabuke
  • prstohvat nerafinisane morske soli
  • 1,5 šolja kuskusa
  • 1/2 šolje kokosovog brašna (ili mlevenog lešnika)
  • 1 šolja malina
  • 3-4 kašičice kuzu praha (služi kao zgušnjivač)

Priprema:

Prokuvajte 4 šolje soka od jabuke (pola šolje ostaje za preliv) i par zrnaca morske soli. Ubacite 1,5 šolju kuskusa i ½ šolje kokosovog brašna (ili mlevenih lešnika). Kada smesa ponovo proključa, kuvajte 5 minuta uz mešanje, da se kuskus blago raskuva.

Rasporedite smesu po malom četvrtastom plehu, da kolač bude debeo oko 5 cm. Pustite kolač da se ohladi, pa ga prebacite u frižider da se dobro stegne. Maline pomešajte sa preostalih pola šolje soka od jabuke i par zrnaca morske soli. Prokuvajte, mešajte oko 1 minut, pa ispasirajte kroz cediljku (možete i da ne ispasirate, sos će u tom slučaju imati sitne semenke malina). U dobijeni sirup od maline umešajte kuzu prah, prethodno razmućen u 2-3 kašike hladnog soka od jabuke. Kuvajte oko 3 minuta, pustite kratko da se prohladi i onda sos od malina prelijte preko rashlađene podloge od kuskusa i vratite u frižider.

Ako volite kombinaciju toplo-hladno, pripremite preliv tek kad se osnova za kolač stegne i ohladi. Isecite osnovu za kolač na kocke, pa prelijte vrelim sosom od maline, kao na slici. Ukrasite malinom i svežim listićem nane ili matičnjaka.