Pasulj nije namirnica koja je "rezervisana" samo za zimska jela. U zavisnosti od načina pripreme, jela s pasuljem mogu biti na jelovniku i kad su temperature nešto više. Takav je slučaj i sa paštom "fažoli".

Sastojci:

Maslinovo ulje
2 veća čena belog luka
Tucana ljuta paprika
1 pelat
3 šolje pasulja
Ditalini pasta (valjkasta šuplja pasta)

Priprema:

Na ulju propržite beli luk i i tucanu papriku. Čim beli luk počne da dobija boju, dodajte pelat i so. Zgnječite drvenom kašikom krupnije komade paradajza. Neka se krčka oko 5 minuta. Umešajte prethodno skuvan pasulj i dodajte vodu od kuvanja da ogrezne. Uz često mešanje, sačekajte da proključa. Nakon toga smanjite temperaturu i neka se krčka na tihoj vatri oko 5 minuta. Na kraju dodajte pripremljenu pastu i ostavite da se
sjedini s pelatom oko 2 minuta.