Kad temperature pređu 30 stepeni, nema ništa više osvežavajuće od ove kombinacije, osim recimo plivanja u moru ili bazenu. Često čujem kako ljudi kažu da čaj piju samo kad su bolesni. Koliko propuštaju - ohlađeni biljni čajevi bez kafeina su idealno hranljivo osveženje u sparnim letnjim danima. Dodajte sveže voće u sezoni i zamenili ste gazirana pića puna šećera. Kad jednom krenete da pravite svoje kombinacije, brzo ćete promeniti stare navike, čak ćete i uštedeti.

Napitak možete da ostavite u frižideru preko noći i aroma će postati intenzivnija; ujutru ga sipajte u termos i ponesite sa sobom; bićete zahvalni što ga imate u vreloj kancelariji, punom autobusu ili na porodičnom pikniku u prirodi.

Ova kombinacija voća i povrća potpomaže varenje, otklanja nadutost, a deci otvara apetit.

Sastojci:

  • 5-10 listova nane
  • 5-7 slatkih jagoda, isecenih na kolutiće
  • ¼ krastavca, isečenog na polumesece
  • ¼ limuna, isečenog na polumesece

Priprema:

Prokuvajte 2 l vode i prelijte preko svežih listova nane. Poklopite i ostavite da se ohladi, izvadite nanu i dodajte jagode, krastavac i limun. Možete da zasladite po želji s malo pirinčanog slada ili javorovog sirupa. Ulijte u visoke čaše - a za proslave ga poslužite u teglicama raznih veličina i oblika i dodajte kockice leda u kojima ste zamrzli listiće nane ili jestivog cveća. Kockice leda će izgledati mnogo lepše ako u sebi imaju zamrznute listiće sveže nane ili jestivog cveća (ruže, kamilice, bosiljka, lavande, nevena, lipe, ljubičice, zevalice...).

Probajte i druge kombinacije: ohlađeni čaj od kamilice sa đumbirom i korom od limuna, čaj od jasmina sa lubenicom ili bobičastim voćem ili čaj od lavande sa isceđenim limunom i medom.