Danas, kada živimo u svetu visoke tehnologije, svaka informacija nam je dostupna jednim klikom, putovanja sa jedne strane planete na drugu su laka i brza, a stres postaje glavni i osnovni problem naše svakodnevice. S jedne strane dobili smo mnogo, ali za uzvrat smo dali svoje vreme, što pomalo postaje i najskuplje, ali i nenadoknadivo. Ono što propustimo nikada se više neće ponoviti.

Možda će doći novi i bolji momenti, ali svakako ne isti. Vreme ne možemo da pobedimo, ne možemo da ga zaustavimo, ali možemo da postanemo ravnopravni partner sa njim. Da bismo ponekad zaustavili vreme, bar što se tiče starenja, često u već prepun raspored ubacujemo i termin za vežbanje. Pronalazimo tih sat i po do dva sata vremena, pokušavajući da postignemo i to, ne bismo li se malo "otkačili" od svakodnevnih briga i problema i smanjili stres, a nakon toga želimo da se osećamo kao novi i obnovljeni.

Pripremite domaće ulje od magnezijuma protiv bolova u kičmi i mišićima...

Međutim, vrlo često posle takvog treninga ne možemo da zaspimo do kasno jer smo puni energije, a kada ne zaspimo na vreme kroz našu glavu prolaze sve one stvari koje su se desile tog dana i koje nas ne opuštaju i uspavljuju, već sasvim suprotno. A onda se budimo ponovo umorni.

Pitanje je da li je upravo takav program i raspored idealan za nas, da li će nam dati neke rezultate ili će učiniti naše telo još umornijim, a bore na licu vidljivijim. Učeni smo da "The good stuff always taste bad, so just take your daily dose, like it or not!"

Ali to ne mora uvek da bude tako. Posebno ukoliko je u pitanju vežbanje u cilju samoobnavljanja, energizacije tela. Balansiranim programom fitnesa (koji ne dovodi do iscrpljivanja organizma) vaše telo će se samo dodatno energizovati i otkloniti znake anksioznosti i učiniti je prošlošću. Buđenje energije i vitalnosti u telu je najbolja investicija. To je kao kada novac pravi novac. Tako i energija - stvara i povećava energiju u našim telima. Vežbama tai čija, do-ina, joge ili pilatesa upravo ćemo delovati na samoobnavljanje i energizaciju tela jer sve navedene tehnike pridaju veliki značaj i važnost disanju, odnosno dahu!

Dah je energija koju unosimo u naše telo i zajedno sa hranom pomože da se telo izgradi, daje snagu mišićima da se kreću i ponovo stvaraju i obnavljaju energiju. Umor i gubitak energije su upravo loša balansiranost između vežbanja i odmora. Upravo zato, kontrolisani trening će vas obnoviti i učiniti jačim i vitalnim, bez obzira na to u kojim ste godinama.

PageBreak

Šest zona kičme

Jedan od najboljih pokazatelja vašeg stanja i godina često jeste kičma, što se može ustanoviti preko njene mobilnosti i akupunkturnih tačaka. Nije slučajno da danas osobe koje su podložne stresu vrlo često imaju probleme s leđima i kičmom. Nekada su bolovi u leđima imali veze s godinama ili reumom, a danas mnogo više govore o našem psihofizičkom stanju. Sve manje se krećemo, a sve više sedimo. Bolovi su opomena savremenom čoveku da kičmi treba kretanje jer jedino tako ostaje funkcionalna i mobilna.

Joga za podmazivanje zglobova: Maja Popov vam pokazuje vežbu za jačanje leđa i ramena...

Kao što svaka naša ćelija u telu ima mogućnost samoobnavljanja, tako i naše telo može da se energizuje. Naša kičma ima šest zona koje su odgovorne za naša stanja. Prva zona koja se nalazi u sakralnom delu uglavnom je vezana za finansijski stres i posao, druga zona u sakrolumbalnom delu vezana je za probleme u odnosima (seksualna energija), treća torakolumbalna zona je vezana za ličnu snagu i samovolju, varenje, četvrta torakalna zona za stres usled odnosa u vezi i ljubavi, peta cervikalna zona za komunikaciju i šesta za područje glave - mentalnu zatvorenost i nedostatak mentalne jasnoće i kreativnosti.

Svaki deo kičme korespondira s određenim organima, pa samim time i refleks bola koji se javlja upravo pokazuje komunikaciju između određenog organa i mišića. Recimo, osoba koja ima srčani udar uvek oseća bol u levoj strani ruke ili levoj strani grudi, a ne u srcu; žene koje imaju probleme i osećaju bol u leđima imaju bolne i teške menstruacije. Zato moramo da naučimo da slušamo, ali i da čujemo ono što nam naše telo govori. Svaka navedena zona može da se tretira određenim vežbama za jačanje i istezanje koje poboljšavaju stanje tog dela kičme. U vežbama za leđa treba da budu ravnopravno zastupljene vežbe za jačanje, istezanje i mobilnost. Na taj način kičma će imati mnogo bolju pokretljivost i fleksibilnost, a bol nestaje.

U toku vežbanja veoma je važan dah - kao esencija života, jer se sa njime rađamo i sa poslednjim dahom umiremo. Pravilnim disanjem opuštamo dijafragmu i međurebarne mišiće koji mogu biti jedan od razloga za bol u leđima. Delujemo na jačanje mišića jezgra - mišića centra našeg tela. Jaki mišići jezgra znače dobru peristaltiku i rad naših unutrašnjih organa, dobru cirkulaciju i jaka i stabilna leđa. Dobrom cirkulacijom povećava se dotok kiseonika u pluća, a samim tim preko krvi i srca povećava se cirkulacija i dotok kiseonika u sve ćelije tela. Više kiseonika na ćelijskom nivou znači veći proces samoobnavljanja. Naravno, uz kvalitetno disanje moramo da povedemo računa i o kvalitetnoj ishrani, ali i kvalitetnim mislima, jer svojim mislima pravimo životne izbore. Pilates, joga, tai či, do-in vežbe upravo i zbog mentalnog uključivanja u proces vežbanja daju tako sveobuhvatne rezultate jer osoba koja ih primenjuje mora da bude fokusirana na ono što izvodi, kao i na način na koji udiše i izdiše.

Pronalaženje onoga što istinski najviše odgovara vašem tipu ličnosti, kada se posvetite samoobnavljanju tela, jeste jedini pravi put da se vaše ćelije i telo revitalizuju, a vi istinski uživate u onome što radite. A zar to i nije cilj u ovom životu?