Napravite domaće pirinčanomleko u kućnim uslovima - recept koji će vam se dopasti!

Idealno za vegane i za dane posta.

Sastojci:

  • 3/4 šolje nekuvanog belog ili smeđeg pirinča dugog zrna
  • 4 šolje vode (za gušće, kremastije mleko koristite manje vode!)
  • 1 prstohvat soli
  • 1 cela urma bez koštice ili 15 ml javorovog sirupa
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile (po želji)
  • 2 kašike sirovog kakaoa ili kakaa u prahu za "čokoladno mleko" (nije obavezno)
  • 1/4 šoljice svežeg bobičastog voća (nije obavezno)

Pročitajte još:

ZDRAVA SUPA ZA MRŠAVLJENJE: Puna proteina, minerala i vitamina, a nula masti (RECEPT)

RECEPT ZA SLATKE KUGLICE OD JOGURTA, LEŠNIKA I KOKOSA: Gotove za samo 5 minuta, savršene za Božić (RECEPT)

RECEPT ZA KREMASTI KOLAČ SA 2 JABUKE: Potrebni su vam sastojci koje već imate u frižideru!

Priprema:

Umočite pirinač u 2 šolje (količina kako je napisano izvorno u receptu ili podesite ako želite veću ili manju dobijenu količinu mleka) vrlo vruće (ne proključale vode) tokom 2 sata. Pirinač bi trebala biti mekan, ali i dalje vrlo sirov - tako da biste mogli noktom da ga prepolovite na pola, bez puno napora. Ocedite i dodajte u blender.

Dodajte vodu, so i sve ostale dodatke (nije obavezno). Prekrijte poklopcem i pokrijte ručnikom kako ne bi prskalo. Miksajte otprilike 1 minutu dok tačkice od urme ne postanu vrlo male i čini se da se smesa dobro sjedinjuje. Ne mora biti 100 posto usitnjeno.

Kašikom izvadite mali uzorak kako biste testirali slatkoću. Ako nije dovoljno slatko, dodajte još urmi.

Smesu prelijte preko velike posude ili vrča za mešanje prekrivenog tankim peškirom ili čistom majicom. Prema mom iskustvu, dobro je dva puta procediti kroz tanki peškir.

Prebacite u zatvorenu posudu i ohladite. Možete mleko čuvati u frižideru do 5 dana (ponekad i više). Izvrsno je za upotrebu u stvarima poput smutija, granole, sosa od veganskog sira i za pripremu pekarskih proizvoda!

Izvor: Sensa.hr