Kolači mladenčići prave se 22. marta na praznik Mladenci i veruje se da simboliziju dug, srećan i sladak bračni život. Prave se rano ujutru i uvek se premazuju medom.

Sastojci:

  • 900 g mekog belog brašna
  • oko 450 ml vode
  • 1 kesica suvog kvasca (10 g)
  • 3 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 8 kašika suncokretovog ulja + za premazivanje
  • med
  • mleveni orasi (nije obavezno)

Pročitajte još:

Ukusan veganski kolač koji se sprema brzo i lako: evo kako da napravite kolač sa trešnjama i bademom (RECEPT)

Posni kolač na vodi - spreman za 5 minuta: ovo su najlepše kuglice od banana (RECEPT)

Priprema:

U posudu uliti toplu vodu, dodati kvasac, šećer i kašičicu brašna, promešati i ostaviti da kvasac nadođe.

U veću posudu sipati ulje, dodati nadošli kvasac i so, promešati, a zatim postepeno dodavati brašno i umesiti glatko testo. Testo staviti u činiju, pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom 30 minuta, da naraste.

Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i razviti ga oklagijom na debljinu od oko 1 cm. Čašom ili okruglom modlom (prečnika 6 - 7 cm) vaditi krugove.
Testo koje ostane od izrezivanja kolačića premesiti, i postupak ponavljati dok se ne utroši sve testo.

Kolačiće ređati na pleh obložen papirom za pečenje (trebaće vam 2 pleha), pokriti krpom i ostaviti da narastaju makar pola sata, a može i malo više. Važno je da se vidi da su narasli. Ako vidite da za tih pola sata nisu naročito narasli, neka odstoje još neko vreme.

Rernu zagrejati na 200˚C. Narasle kolačiće premazati uljem, izbockati na nekoliko mesta drenovom grančicom (ili grančicom neke voćke, ili bosiljka) staviti u rernu, i odmah temperaturu smanjiti na 180˚C. Peći ih dok ne dobiju lepu rumenu boju.

Izvor: Vegetarijanka u kuhinji