Čak i oni koji izbegavaju povrće u širokom luku zavoleće novi način pripreme cvekle, karfiola, tikvica, kupusa...
Pečenjem se zadržavaju najlepše arome povrća, a površina postaje karamelizovana i hrskava. Uključite rernu na 220 C, povrće očistite, posolite i pobiberite pa ga ovlaš premažite uljem i poređajte na pleh sa podmazanim papirom za pečenje. Uz pečeno povrće možete poslužiti i odgovarajuće sosove i prelive za one dane kad smete malo i da „zgrešite" u dijeti.
- Špargle
Priprema: Odsecite drvenasti donji kraj.
Vreme u rerni: 15-20 minuta
Dodaci: iscedite malo limuna preko povrća i naseckajte malo peršuna.
- Cvekla
Priprema: Male ostavite ucelo, a veće isecite na četvrtine. Zamotajte komade u aluminijumsku foliju.
Vreme u rerni: 45 minuta - 1 sat
Dodaci: Prelijte sa malo jogurta ili narendajte malo kozjeg sira ili kamambera.
- Brokoli i karfiol
Priprema: Isecite na male komade, tako da budu jednaki.
Vreme u rerni: 35-45 minuta
Dodaci: Prelijte sa malo soka od limuna ili narendajte parmezan.
- Prokelj
Priprema: Odsecite donji deo, velike presecite na pola i okrenite na tu površinu kad pečete, a male ostavite ucelo.
Vreme u rerni: 20-25 minuta
Dodaci: Prelijte sokom od limuna.
- Kupus
Priprema: Isecite na debele kriške, pa onda na manje komade.
Vreme u rerni: 45 minuta - 1 sat, s tim što parčiće treba da okrećete. Budite pažljivi da se listovi ne razdvoje.
Dodaci: Poprskajte balzamiko sirćetom.
- Šargarepe
Priprema: Odsecite vrhove, očistite površinu pa rasecite po dužini.
Vreme u rerni: 40 minuta
Dodaci: Pre pečenja možete posuti seckanim ruzmarinom ili belim lukom. Kad budu pečene, poprskajte balzamiko sirćetom.
- Pečurke
Priprema: Odsecite vrhove. Ostavite pečurke cele ili presecite na pola i okrenite na tu površinu kad pečete,.
Vreme u rerni: 20-30 minuta
Dodaci: Pre pečenja možete posuti seckanim ruzmarinom, a posle pečenja sa malo svežeg bosiljka.
- Krompir i batat (slatki krompir)
Priprema: Isecite na kriške, a ako možete dobro da očistite koru, možete je čak ostaviti i neoljuštenu.
Vreme u rerni: 45 minuta - 1 sat
Dodaci: Dodajte svež seckan ruzmarin pre pečenja.
- Paradajz (čeri ili "šljiva")
Priprema: Čeri ostavite ucelo, a "šljiva" paradajz presecite na pola i okrenite na tu površinu kad pečete,
Vreme u rerni: 20-25 minuta
Dodaci: Pospite pre pečenja seckanim belim lukom ili svežim bosiljkom i / ili izmrvljenim feta sirom posle pečenja.
- Tikvice
Priprema: Odsecite krajeve, rasecite na ploške ili kriške.
Vreme u rerni: 20 - 30 minuta
Dodaci: Posle pečenja pospite seckanim listićima nane ili bosiljka ili poprskajte limunovim sokom.
Šta vaša omiljena kafa govori o vama? Izbor otkriva da li ste pomirljivi, spontani ili proračunati
Ne nasedajte na 5 trikova narcisa: Evo kako da pokvarite plan manipulatoru koji krši sva pravila
Šta vas zaista čini srećnim? Izabrani cvet otkriva da li vas raduju male stvari ili tražite specijalne efekte
Mudre misli patrijarha Pavla o hrišćanskim vrlinama: “Nikad nije bilo lako biti čovek među ljudima”
Dnevni horoskop za 19. april 2025: Devica uklanja sve prepreke, Ovan se odriče nečeg dragocenog