Čak i oni koji izbegavaju povrće u širokom luku zavoleće novi način pripreme cvekle, karfiola, tikvica, kupusa...
Pečenjem se zadržavaju najlepše arome povrća, a površina postaje karamelizovana i hrskava. Uključite rernu na 220 C, povrće očistite, posolite i pobiberite pa ga ovlaš premažite uljem i poređajte na pleh sa podmazanim papirom za pečenje. Uz pečeno povrće možete poslužiti i odgovarajuće sosove i prelive za one dane kad smete malo i da „zgrešite" u dijeti.
- Špargle
Priprema: Odsecite drvenasti donji kraj.
Vreme u rerni: 15-20 minuta
Dodaci: iscedite malo limuna preko povrća i naseckajte malo peršuna.
- Cvekla
Priprema: Male ostavite ucelo, a veće isecite na četvrtine. Zamotajte komade u aluminijumsku foliju.
Vreme u rerni: 45 minuta - 1 sat
Dodaci: Prelijte sa malo jogurta ili narendajte malo kozjeg sira ili kamambera.
- Brokoli i karfiol
Priprema: Isecite na male komade, tako da budu jednaki.
Vreme u rerni: 35-45 minuta
Dodaci: Prelijte sa malo soka od limuna ili narendajte parmezan.
- Prokelj
Priprema: Odsecite donji deo, velike presecite na pola i okrenite na tu površinu kad pečete, a male ostavite ucelo.
Vreme u rerni: 20-25 minuta
Dodaci: Prelijte sokom od limuna.
- Kupus
Priprema: Isecite na debele kriške, pa onda na manje komade.
Vreme u rerni: 45 minuta - 1 sat, s tim što parčiće treba da okrećete. Budite pažljivi da se listovi ne razdvoje.
Dodaci: Poprskajte balzamiko sirćetom.
- Šargarepe
Priprema: Odsecite vrhove, očistite površinu pa rasecite po dužini.
Vreme u rerni: 40 minuta
Dodaci: Pre pečenja možete posuti seckanim ruzmarinom ili belim lukom. Kad budu pečene, poprskajte balzamiko sirćetom.
- Pečurke
Priprema: Odsecite vrhove. Ostavite pečurke cele ili presecite na pola i okrenite na tu površinu kad pečete,.
Vreme u rerni: 20-30 minuta
Dodaci: Pre pečenja možete posuti seckanim ruzmarinom, a posle pečenja sa malo svežeg bosiljka.
- Krompir i batat (slatki krompir)
Priprema: Isecite na kriške, a ako možete dobro da očistite koru, možete je čak ostaviti i neoljuštenu.
Vreme u rerni: 45 minuta - 1 sat
Dodaci: Dodajte svež seckan ruzmarin pre pečenja.
- Paradajz (čeri ili "šljiva")
Priprema: Čeri ostavite ucelo, a "šljiva" paradajz presecite na pola i okrenite na tu površinu kad pečete,
Vreme u rerni: 20-25 minuta
Dodaci: Pospite pre pečenja seckanim belim lukom ili svežim bosiljkom i / ili izmrvljenim feta sirom posle pečenja.
- Tikvice
Priprema: Odsecite krajeve, rasecite na ploške ili kriške.
Vreme u rerni: 20 - 30 minuta
Dodaci: Posle pečenja pospite seckanim listićima nane ili bosiljka ili poprskajte limunovim sokom.
Dnevni horoskop za 20. februar 2025: Blizanci su se zaglavili na poslu, Vodolija se konačno vraća sebi
Kako vam brojevi koje vidite određuju život? Ako imate ove cifre na kući ili u JMBG, stiže vam nešto veliko
6 grešaka dovodi do opadanja kose: Važno je čime, kako i koliko dugo je perete, a jedna stvar je ključna
Majčina dušica je blago za bolno grlo: Jeftin domaći čaj pomaže vam da lakše rešite čest zimski problem
9 navika kojima sebe obezvređujete: Ako se izvinjavate bez razloga i za sve pravdate, vreme je za nove fraze