Nema ništa lepše od kuće koja miriše na tek ispečen hleb! Hrana okuplja porodicu, jača duh zajedništva  i deo je najlepših uspomena! Ako vi i vaši ukućani volite domaći hleb, predlažemo da probate zdraviju varijantu ove namirnice. Pravi se od ražanog brašna uz dodatak oraha koji mu daje ukus poput kolača. Iako je zdraviji od hleba napravljenog od čistog belog brašna, budite umereni s jelom jer je to tajna dobre linije i zdravlja.

Evo recepta za zdrav hleb:

  • 250 g ražanog brašna
  • 500 g belog brašna
  • 30 g kvasca
  • kašičica šećera
  • kašičica soli
  • Pola litre mlake vode
  • kašika sirćeta
  • 3 kašike ulja (može maslinovo, od koštica grođža, susama...)
  • 150 g oraha
  • 50 g mekinja

Priprema:

U nekoliko kašika vode stavite šećer, pa udrobite kvasac i ostavite na toplom da nadođe. Pomešajte dve vrste brašna, dodajte so, ulje i sirće, pa dodajte malo po malo vode, istovremeno mešajući testo. Prebacite ga na radnu površnu posutu brašnom i mestite ručno, uz postepeno dodavanje brašna. Gotovo je kada prestane da se lepi za ruke. Oblikujete loptu, pospite malo brašnom da se ne zalepi za posudu, pokrijte krpom i ostavite ne toplom mestu da naraste.

Naraslo testo podelite na pola. Svaku polovinu razvucite prstima ili oklagijom, pa pospite isečenim orasima. Preklopite testo kao papir. Zatim, rukama oblikujte veknu, premažite vodom i pospite mekinjama. Stavite u podmazan pleh ili na papir za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.

Izvor: Sensa