Ako želite da izgubite višak kilograma i smršate, brze dijete su pogrešan izbor. Osim što mogu oštetiti vašem zdravlju, one uglavnom imaju jpo-jo efekat i izgubljeni kilogrami se mogu vratiti brže nego što ste mislili. Ruski endokrinolog i nutricionstkinja Natalija Antonova daje savet za mršavljenje, a da nimalo ne štetite svom zdravlju!

Prema mišljenju stručnjaka, idealnim gubitkom težine smatra se gubitak od najviše kilograma nedeljno ili 3-4 kilograma mesečno. Jedna od najvažnijih faktora u borbi protiv neželjenih kilograma jeste poštovanje režima rada i odmora. Dakle, potrebno je da spavate najmanje 7 sati dnevno, a morate ići u krevet najkasnije 23 sata, kako bi telo imalo vremena da se oporavi.

Umesto da praktikujete dijete, razmilsite koliko vode unosite tokom dana. Ukoliko pijete dovoljno vode, vaš metabolizam će se ubrzati, što će podstaći i sagorevanje masnih naslaga. Nutriocionista savetuje da iz ishrane izbacite "brze" ugljene hidrate poput šećera, peciva, slatkiša i grickalica. Ovo će pomoći da se telo oslobodi "praznih" kalorija.

Jedan od najvažnijih aspekata mršavljenja za mesec dana jesu proteini, kako navodi endokrinolog i nutricionstkinja Natalija Antonova: "Dodavanjem proteinske komponente u svaki obrok, održaćemo osećaj sitosti dugo vremena. Takođe, ukoliko obogatite ishranu zelenim povrćem bogatim vlaknima doprinećete pravilnom funkcionisanju creva."

Pored ishrane, važna je i fizička aktivnost. Ukoliko niste u formi, počnoite sa šetnjom. Napravite svakodnevno najmanje 10 hiljada koraka dnevno i rezultati će ubrzo biti vidljivi. Postoje razne mobilne aplikacije za merenje koraka, instalirajte ih, stavite slušalice i šetajte uz muziku, ili predložite partneru ili najboljem prijatelju da šetnja bude vaša nova zajednička aktivnost.

Izvor: Sensa