1.Kari - Stručni časopis Journal of Agricultural and Food Chemistry UK objavio je da čili (koji se koristi za pripremanje karija), odnosno njegova aktivna komponenta capsaicin, ubrzava sagorevanje kalorija i smanjuje masne naslage i pomaže nam da stanjimo struk. Ako vam se kuvanje karija čini prekomplikovano, jednostavno dodajte jelu kajenski biber ili sveži čili, ili samo naseckajte čili i ubacite ga u flašu omiljenog maslinovog ulja. Neka malo odstoji, pa to ulje koristite za salatu. Maslinovo ulje, zahvaljujući mononezasićenim masnim kiselinama u svom sastavu, podstiče telesne mehanizme koji tope mast.

2.Jaja - Sadrže idealnu proteinsku kombinaciju zahvaljujući svojim esencijalnim masnim kiselinama, a uz to su bogata vitaminima A, B i D i gvožđem. Kombinacije proteina i masti u jajima će da vas zasite i da vam pomognu da smanjite obim struka. Žumance kokošjih jaja bogato je holesterolom (belance ga ne sadrži) pa treba pripaziti na unos tih jaja. Zdrava osoba sme da unese oko 300 mg holesterola dnevno, a jedno žumance sadrži 212 mg holesterola. Ako već imate problema sa sistemom krvnih sudova ili, pak, dijabetes, vaše dnevne vrednosti ne bi trebalo da prelaze 200 mg.

3.Borovnice - Izuzetno su bogate antioksidansima i raznim fitohemijskim materijama, od antocijanina, proantocijanina, resveratrola i kvercetina do biljnih vlakana, vitamina A i C, gvožđa, magnezijuma i riboflavina. Uz sve to, niskog su glikemijskog indeksa i imaju malo kalorija. Najnovije istraživanje Državnog univerziteta u Oklahomi, objavljeno u stručnom časopisu Journal of Nutrition, povezuje redovno konzumiranje borovnica sa smanjenim rizikom razvoja srčanih oboljenja vezanih uz metabolički sindrom, čija je jedna od karakteristika povećan opseg struka! Mnogi će da pomisle kako upravo ovo voće nije lako naći tokom godine, ali i zamrznute borovnice mogu da pomognu (iako zamrzavanjem gube oko 20 posto vitamina E i nešto beta-karotena), stoga nema izgovora da ih ne jedemo tokom cele godine

4.Kinoa - Nazivamo je superžitaricom iako i nije prava žitarica, već seme lisnate biljke za koju se smatra da je dalji srodnik spanaća. Svetska zdravstvena organizacija kvalitet proteina u kinoi upoređuje s kvalitetom proteina u mleku, pa kao visokoproteinska namirnica, kinoa olakšava mršavljenje i produžava sitost. Bogata je gvožđem, kalijumom, riboflavinom, vitaminom B6, niacinom, tiaminom, magnezijumom, cinkom, manganom i folnom kiselinom, a ne sadrži gluten. Pre upotrebe, kinou treba dobro isprati hladnom vodom da bismo otklonili eventualne ostatke saponina koji joj daju gorkast ukus, a kinoa kojoj su otklonjeni saponini ima ugodan ukus sličan orahu. Kad je operete, dobro je ocedite. U posudi debljeg dna tostirajte kinou nekoliko minuta da biste joj poboljšali ukus, pa je onda skuvajte.

5. Laneno ulje - Ubrzava metabolizam i u jetri vezuje štetne materije topljive u mastima, pa ih uklanja iz organizma. Smanjuje i osećaj gladi, pa dve male kašike lanenog ulja dnevno stvaraju osećaj punoće i dugotrajne sitosti.

6. Plava riba - Ako želite uži struk i ravan stomak, ne zaboravite da jedete plavu ribu. Birajte sardele, divlju pastrmku, divlju tunu, divlji losos jer one, osim što sadrže proteine, spadaju i u top namirnice po zasitnosti.

7. Bademi - Ovi orašasti plodovi umanjuju apsorpciju masti. Često ih spominjem kao supergrickalicu jer održavaju šećer u krvi stabilnim. Fluktuacije šećera, naime, često podstiču prejedanje. Bademi u kombinaciji s kruškom ili jabukom, koje imaju niski glikemijski indeks, idealan su međuobrok. Oko 10 badema kombinovanih s voćem ostvariće pozitivne rezultate.

8. Jogurt s probiotikom - Prema istraživanju objavljenom u International Journal of Obesity, osobe koje kalcijum uzimaju iz jogurta brže gube masnoće oko struka. Novija istraživanja pokazuju da manjak kalcijuma, koji učestvuje u metaboličkim procesima, može da izazove glad (kao i manjak gvožđa, joda, vitamina B grupe i vitamina A) i preterano jedenje. Probiotik iz jogurta ujedno će da očuva crevnu floru i poboljša apsorpciju hranljivih sastojaka iz hrane.

Izvor: Sensa