Samonikla, divlja biljka sremuš po lekovitosti se upoređuje sa belim lukom, s kojim deli sličan intenzivni miris i ukus. Nazivaju je čistačem krvi, a dobra je i kod tegoba s lišajevima, reumom, kostoboljom. Sveža se može dodati u salate, variva, a evo kako od nje možemo pripremiti pesto za četiri osobe.

Sastojci:

  • 2 svežnja divljeg belog luka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • kašika pinjola
  • sveže mleveni biber
  • 50 do 75 g narendanog parmezana
  • so

Priprema:

Operite i naseckajte luk. U tiganju bez masnoće popržite pinjole. Luk, ulje, parmezan i pinjole usitnite štapnim mikserom pa popaprite i posolite.

Pesto poslužite uz testeninu ili krompir.

PROČITAJTE JOŠ:

Pesto sos od bosiljka

Čeri paradajz punjen pestom od spanaća i suncokreta

Koje jaje je organsko: žumanca pod lupom nutricioniste

Karfiol, jabuke, brusnica: 10 namirnica bogatih antioksidantima za zdrave bubrege

Poslastice koje bude hormon sreće: sa medom, cimetom, kakaom ili anisom