Izbalansirana i zdrava ishrana je ključna za zdravlje organizma. Kako bismo negovali zdravlje srca, posebno kada je reč o osoba starijim od 50. godina, važno je da u ishranu uključimo određene namirnice koje sadrže značajne nutrijente za najvažniji mišić u telu. S godinama se povećava rizik od kardiovaskularnihoboljenja, što nas podstiče da dodatno razmišljamo o fizičkoj aktivnosti i zdravoj hrani.

Saznajte kojih 6 namirnica za srce treba da jedu stariji od 50 redovno:

1. Riba - Predstavlja bogat izvor omega masnih kiselina. Masne kiseline koje sadrže su neophodne za zdravlje srčanog sistema. Takođe se bore protiv slobodnihradikala koji negativno utiču na ćelije. Preporučuje se da jedete ribu 2 puta nedeljno da biste održali svoje zdravlje. Ribu je preporučljivo kuvati na pari ili peći kako biste sačuvali što više hranljivih sastojaka.

2. Laneno seme - Masne kiseline se mogu dobiti ne samo iz ribe, već i iz lanenog semena, koje u sebi sadrži lekovitu sluz, kako za srce, tako i za organe za varenje. Samo 2 supene kašike dovoljne su da nadoknade nedostatak omega-3.

3. Pečeni krompir - Kalijum je neophodan element za krvne sudove i srce, a dobrom dozzom kalijuma možete se snadbevati iz krompira, ali samo pečenog. Pri kuvanju se uništava kalijum, a od 100 odsto kalijuma ostaje samo 50. Pri pečenju ostaje skoro sav kalijum. Zbog toga se za srčane bolesnike najčešće krompir peče sa korom.

4. Banane - Banane su takođe bogate kalijumom. Iako su visokokalorične i morate se pridržavati mere kada ih koristite. Jedna banana srednje veličine dnevno je zlatna sredina koja će pomoći srcu, a neće štetiti figuri.

5. Brokoli - Brokoli je odavno prepoznat kao lekovito povrće koje treba da uključite u ishranu za prevenciju srčanih oboljenja. Kupusnjače sintetišu proteine, ali i vraćaju loš holesterol na normalu. Održavanje nivoa holesterola je značajno za zdravlje srca.

6. Paradajz - Crvena boja i oblik paradajza govore o dobrobiti ove biljke po srce. Zasićena boja je pokazatelj da je povrće korisno i neophodno u borbi protiv ateroskleroze. Paradajz je bogat likopenom, posebnim pigmentom - poboljšava rad kapilara, koji su direktno povezani sa srcem. Kada se pojavi sezona paradajza, uključita ga u ishranu kroz salate svakodnevno. U toku zime možete koristiti mleveni domaći paradajz ili paradajz sok.

Izvor: Sensa