Neprijatan osećaj u leđima, bol, zatezanje, probadanje, sve ove senzacije mogu nepovoljno uticati na kvalitzet života. Jedan od najčešćih bolova jeste onaj između lopatica, mesto na kojem se najviše nagomilava stres i koje pati zbog sedelačkog načina života i lošeg držanja. Takođe, često se mišići u ovoj oblasti grče zbog stalnog nošenja teških torbi, dugog sedenja za računarom ili čak dugog držanja mobilnog telefona dok nam je ruka savijena.

Jedan od najčešćih saveta za smanjenje bolova u leđima jeste vežbanje. Ovo je efikasan način da se rešite bolova u leđima, vratu i glavobolje, a sledeće vežbe možete lako sami da radite kod kuće. Potrebno vam je samo 6 minuta u toku dana, a umesto posebne opreme, treba vam samo jedna teniska loptica. Ove vežbe podrazumevaju da se prislonite uz ravan zid, a lopticu stavite između. Kako se vi pomerate, pomeraće se i loptica, što čini ovaj tretman odličnom samomasažom.

Da biste postigli trajni pozitivan efekat, potrebno je da redovno ponavljate ove vežbe. Ipak, ukoliko imate jake bolove, povrede kičme ili nekog dela leđa, neophodno je da se pre primene ovih vežbi konsultujete sa lekarom. Takođe, ne vršite veliki pritisak na leđa tokom izvođenja ovog kućnog tretmana, već radite sve lagano i isključivo onoliko koliko vam prija.

Pogledajte u video prilogu ispod kako da izvedete samomasažu leđa lopticom!

Izvor: Sensa