Zima je period mirovanja, tihog bitisanja i usmeravanja pažnje na sopstvenu unutrašnjost, na razgovore sa
svojom dušom i spoznavanje svojih najintimnijih potreba. Period jina, kada se preporučuje usporavanje, duže spavanje i, generalno govoreći, čuvanje, radije nego trošenje, svih aspekata životneenergije. Aktivnost je potrebna, kao i uvek, radi uspostavljanja ravnoteže jina i janga, ali budite pažljivi sa trošenjem sada: fizički, mentalno i duhovno, piše Miriam Gordana Petrović.

Ono što negujete i primenjujete u zimskom periodu – mir, nešto duži san i ranije odlaženje na spavanje, umerena ishrana i umereno vežbanje tokom dana, a nikako u večernjim satima – odlično će vam poslužiti za nekoliko meseci. Tada će biti potrebno da aktivirate jang energiju, sa ponovnim produžetkom svetlosti, buđenjem prirode i pripremom za ekspanziju u svakom pogledu. Ukoliko se vaš jin ne "odmori" i ako zapostavite njegovu prirodu koja traži mir, tišinu i blagost, jang energija neće imati čime da bude uzemljena. Nekotrolisani jang može da bude veoma neprijatan saputnik u životu; zima nam pruža priliku da negujemo i osnažujemo jin, zahvaljujući čemu će nas jang mnogo bolje poslužiti kada dođe njegov red da zasija.

JIN ZA JANG

Kada je jin energija u ravnoteži, osećamo se uzemljeno, mirno i staloženo, imamo dovoljno energije da izdržimo i produktivno iskoristimo dan. Time jin podržava jang energiju, koja onda ima kvalitetan „koren” za koji se drži; životna energija – ći – kreće se u odgovarajućim smerovima, bez potencijalnih tegoba koje se mogu manifestovati kao anksioznost, isprekidan san, nervoza, iritabilnost, ljutnja, bes, agresivnost.

Negovanje aspekta jina izuzetno je važno za:

  • žene u reproduktivnoj dobi, naročito zbog mesečnog gubljenja krvi kroz menstruaciju, čime se jin dodatno prazni;
  • žene koje planiraju trudnoću. Ovde je podrška jin aspektu apsolutno neophodna, naročito ako se radi o postupcima VTO,
  • između ostalog, i zbog lekova podrške koji u velikoj meri „tanje” jin;
  • trudnice u bilo kojoj etapi trudnoće;
  • žene u perimenopauzi i menopauzi usled prirodno „utanjenog” hormonalnog sastava;
  • osobe koje se profesionalno bave sportom i za sve one koji imaju fizički zahtevne poslove.

Zima i jin aspekt imaju prirodni afinitet i veoma je važno shvatiti da, kao i za sve u životu, treba biti na pravom mestu, u pravo vreme, u pravom okruženju i u odgovarajućoj frekvenciji. Rano smrkavanje, relativni manjak svetlosti i hladnoća vazduha koja kontrahuje, predviđeni su da nam skrenu pažnju da se primirimo, okrenemo ka svojoj unutrašnjosti, ušuškamo se uz toplinu na bilo kom planu, i pripremimo se za nadolazeće proleće.

Vreme je za "sađenje" novih ideja i planiranje, jer svaka "semenka" koju pokrijemo i zaštitimo "zemljom" našeg hranljivog jina – unutrašnjom toplinom, nežnošću i odgovarajućom "ishranom" – dobiće svoju manifestaciju kada za to dođe vreme, na proleće. Time će podržati jang, našu aktivnu energiju, da zasija, pokrene, manifestuje naše prethodno ustanovljene ciljeve. Kao i uvek, potrebni su dobra organizacija i sagledavanje šire slike, jer dobro zdravlje na svim nivoima zahteva od niza segmenata da rade zajedno, i jedni za druge.

Izvor: Sensa