Recept za novogodišnje keksiće

Jednostavni hrskavi keksići sa akvafabom (tečnošću u kojoj je kuvana leblebija). Lagani i prozračni, idealni za ukrašavanje i crtanje po njima čokoladnom ili šećernom glazurom. Kao takvi, savršeni su kao poklon dragim ljudima! Upakujte ih u staklenu teglu koju ste malo ukrasili nekom lepom nalepnicom, satenskom trakom ili joj ukrasnim papirom oblepite poklopac. Takođe ih možete upakovati u celofan koji ćete zavezati ukrasnom trakom i na nju prikačiti papirić sa posvetom i lepim željama. Ukoliko nemate akvafabu, možete je zameniti jednim jajetom, piše KristinaĐorđević, Vegetarijanka u kuhinji.

Sastojci:

  • oko 220 g belog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 60 g akvafabe
  • 50 ml ulja
  • 70 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • posna crna i bela čokolada, za dekorisanje

Priprema:

U jednu posudu prosejati 200 g brašna i prašak za pecivo. U drugoj posudi viljuškom umutiti akvafabu, tako da postane penasta. Dodati šećer i vanilin šećer, i još malo mutiti. Uliti i ulje, pa sve lepo sjediniti. Smesu sa brašnom postepeno dodavati mokrim sastojcima. Mešati viljuškom, a onda rukama umesiti testo. Dodati i ostatak brašna, ako je potrebno. Testo bi trebalo da bude kompaktno i ne bi trebalo da se mnogo lepi za ruke.

Staviti ga na dobro pobrašnjenu radnu površinu, pobrašniti i samo testo odozgo, pa ga oklagijom razvući na debljinu od oko 3 mm. Modlicama različitih oblika vaditi keksiće i ređati na pleh prekriven papirom za pečenje. Postupak ponavljati dok se ne utroši sve testo.

Peći u rerni ugrejanoj na 130 °C, dok ne porumene sa obe strane. Kod mene su obično pečeni za 12–15 minuta. Važno je blagovremeno ih proveravati odozdo, jer najpre porumene sa donje strane, pa će možda biti potrebno nešto ranije isključiti donje grejače. Pečene kolačiće ostaviti u plehu 15-ak minuta, a potom ih izvaditi na tanjir. Kada se potpuno ohlade, dekorisati ih po želji i smestiti ih u posudu sa poklopcem. I sutradan su jako fini, pa i nakon dva dana, a ukusni su čak i bez ikakve glazure!

Izvor: Sensa