Koh je kolač koje su nam spremale naše bake i mame, a ukus poslastice od griza koja se topi u ustima vraća nas u detinjstvo. I za vreme posta možete napraviti mekanu koricu koja "pliva" u slatkom soku, a dodatak ukusu svakako će dati badem i suvo grožđe.

Donosimo vam recept za posni koh koji se priprema jednostavnu u par koraka, a najvažije je da ga dobro natopite kako bi slast i užitak bili potpuni. Probajte posnu ili vegansku varijantu mnogima omiljenog kolača.

Recept za posni koh

Sastojci:

  • 750 ml kisele vode
  • 500 g brašna
  • 450 ml ulja
  • 300 g griza
  • 100g sekanih badema
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g seckanih oraha
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:

  • 200 g šećera (može i smeđi)
  • 1 kiesica vanilinog šećera
  • 250 ml bademovog mleka (ako ne volite biljno mleko, možete koristiti i vodu)

Po želji:

  • Crna čokolada
  • Med

Priprema:

Pomešajte brašno, griz, seckane orahe i bademe, prašak za pecivo, cimet i suvo grožđe. Sve izmešajte, pa dodajte ulje i kiselu vodu. Mešajte dok ne dobijete jednstvenu smesu. Ulijte smesu u pleh obavijen papirom za pečenje. Rernu zagrejate na 200 stepeni, pa smanjite na 180 i ubacite kolač da se peče oko 30 do 40 minuta. Kada porumeni, izvadite ga iz rerne i napravite sirup. Pomešajte sve sastojke za sirup i kuvajte dobijenu tečnost do ključanja, a zatim prelijte kolač da se natopi. Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim ga poslužite. Kolač možete posuti mlevenim bademom ili istopljenom crnom čokoladom, a ukoliko volite izuzetno slatko, dodajte malo meda.

Izvor: Sensa