Kada sam prvi put došla u kontakt sa ovom metodom, pomislila sam da je ekstremna i da ljudi koji su zainteresovani za nju moraju biti u odličnom fizičkom stanju da bi je praktikovali. Posle istraživačkog rada shvatila sam da je ona dostupna za sve. Wim Hof Method kombinuje različite tehnike disanja, izlaganje hladnoći i meditaciju, kako bi se regulisao stres i aktivirao naš sistem svesnosti, tj. mindfulness.

Tri osnovna koraka

Suština ove tehnike je, prema mom mišljenju, u tome što svako od nas ima neograničene resurse koje samo treba da otključa. Jednom kada se nađe taj ključ, otvaraju se novi nivoi mogućnosti. Samim tim, dobijamo i samopouzdanje da možemo da postignemo sve ono za šta smo pre smatrali da je nemoguće. Zapravo, najmagičnija stvar vezana za ovu metodu je lakoća, a nadasve transparentnost kojom se radi. Prvenstveno je bitno da donesemo odluku da želimo da se bavimo sobom, svojim razvojem i da ovu tehniku želimo da koristimo redovno. Dakle, ključ je u obavezivanju i posvećivanju. Tu odluku treba da donesemo sami i to sa sigurnošću i čvrstinom.
Svako od nas diše. Upravo u tome leži drugi korak, a to je da naučimo vežbe koje su dostupne online, i da ih praktikujemo tako da naši organi i tkiva počnu da dobijaju veće količine kiseonika koji nam daje energiju i esencijalan je za dobru funkciju ćelija. Pored toga, nivo kiseonika utiče i na kiselost organizma.
Treći deo slagalice je hladnoća, možda najtipičniji za ovaj pristup. Ona služi da nas podseti i aktivira delove našeg organizma koji su zapostavljeni zbog načina života koji živimo. Prvenstveno zbog toga što naše telo, zbog količine garderobe koju koristimo i zagrevanja životnog prostora, više nema kontakt sa prirodnim promenama temperature. Tačnije, sa hladnoćom. Hladnoća aktivira rad ćelija našeg organizma i čini ih otpornijim.

Priča iza metode

Popularna na društvenim mrežama, ova metoda obećava potencijalnim praktikantima mnogo. Pre svega, obećava preuzimanje kontrole nad sopstvenim telom i svesnošću. Osnivač metode je Holanđanin Vim Hof (Wim Hof). Priča koju je ispričao Rolling Stone magazinu pre 6 godina ide ovako: tokom jedne šetnje, dok je imao 17 godina, osetio je neodoljivu potrebu da skoči u poluzaleđeno jezero u Beatriksparku u Amsterdamu. Već fasciniran hinduizmom, jogom i karateom, a oduševljen nakon ovog prvog iskustva kupanja u ledenoj vodi, tokom narednih 15 godina nastavio je da razvija svoju tehniku. Razvio je sistem disanja baziran na drevnoj tumo meditaciji. Nakon porodične tragedije, shvatio je da bi ono što on praktikuje potencijalno moglo da pomogne ljudima i isceli svet. U Holandiji je postao poznat kao Ledeni čovek (The Iceman), a sakupio je i nekoliko desetina Ginisovih rekorda. Popeo se na vrh Kilimandžara samo u šortsu i patikama, plivao je ispod leda 66 metara, pretrčao je polumaraton iznad Arktičkog kruga, opet samo u šortsu, i tako dalje. Naravno, svojim poduhvatima je zagolicao i radoznalost naučne javnosti, te je sprovedeno i nekoliko istraživanja. Prilikom jednog isrtraživanja, Vimu i praktikantima njegove metode je ubrizgan virus koji izaziva simptome slične gripu. Pošto su koristili tehnike Wim Hof metode, kod njih su simptomi bolesti bili znatno umanjeni (The role of outcome expectancies for a training program consisting of meditation, breathing exercises, and cold exposure on the response to endotoxin administration: a proof-of-principle study, Radboud University Medical Centre Summary). Preporučujemo svakako da pregledate zvanični sajt na kome se i nalaze rezultati različitih istraživanja.

Panika - aktivacija, manipulacija imunim sistemom

Tehnike disanja koje se koriste u Wim Hof metodi u jednom trenutku aktiviraju bazični deo našeg mozga, onaj koji ima samo jednu svrhu, a to je preživljavanje. U tom stanju naše misli nisu bitne. Tada se aktivira endokrini sistem hormona. Luče se adrenalin i endorfin, zaustavljaju upalni procesi u telu. Aktivira se ceo imuni odgovor organizma.
Pored toga, moje iskustvo mi govori da primena ove metode utiče i na naše psihološko stanje. Odluka da praktikujemo ovu metodu, ali i svakodnevna posvećenost promeni uobičajene paradigme dovode nas u ravnotežu. Kada izvežbamo naš um da na različite pojave reaguje sa određenom dozom prioriteta, mi posle više nedelja bavljenja ovom tehnikom primećujemo da naši misaoni procesi ne reaguju na obične okidače. Gužva u saobraćaju, konflikti sa bliskim ljudima i svakodnevni stresori na mene više ne deluju kao ranije. Sada jednostavno zaobilazim situacije u kojima bih nekada upadala u raspravu ili se zaglavljivala objašnjavajući kako neko nešto treba da uradi, i ne upetljavam se u njih. Ne iz neke namerne pozicije nego spontano. Dakle, moj mozak prosto ne ulazi u interakciju sa tim okolnostima i okidačima. Ne prepoznaje ih kao bitne. To ne znači da nisam uključena u svakodnevni život ili situacije koje su važne za moj posao ili porodicu. Prosto im pristupam mnogo funkcionalnije. Sa distance, uz način razmišljanja koji je prigodan. Tako resurse koje imam koristim na najbolji način.

Naravno, od izuzetne je važnosti da vas kroz proces vodi stručni instruktor. U Srbiji se organizuju seminari i edukacije i potrebne informacije možete pronaći na www.wimhofmethod.com/activities. Ukoliko niste raspoloženi za totalno ledeno kupanje, pokušajte sa blagim izmenama jutarnje rutine. Tokom tuširanja počnite na smenu da puštate toplu pa hladnu vodu. Cilj nije da povećate broj minuta i izdržljivost, već da vašu granicu bola i netrpeljivosti hladnoće samo malo prevaziđete i pomerite.

Izvor: Sensa/Sofija Borojević