U svetu u kome živimo teško namje da zadržimo fokus i koncentrišemo se na ono što treba da uradimo. Četso nam je umanjena i produktivnost ali i sposobnost da donosimo odluke i kreativno pristupimo problemu. Kako piše Sofija Borojević za Sensu, jednostavne mindfulness tehnike mogu nam biti od velike koristi u različitim situacijama. One nam mogu odlično poslužiti za završavanje zadataka, za rešavanje određene situacije ili efikasniji pristup problemu. Informacije koje svakodnevno dolaze do nas i izazivaju misli koje nam ne koriste, ne doprinose rešavanju problema. Uzmimo, na primer, situaciju u kojoj imamo kratak vremenski period da završimo određeni zadatak. To u nama izaziva stres; obuzimaju nas misli koje nas podsećaju na sve prethodne neuspehe i na negativne posledice ili povratne komentare koje smo dobijali ranije kada možda nismo uspevali da završimo određeni zadatak. Sa tim mislima dolaze i ideje o našim slabostima – Kako smo uspeli da pogrešimo prošli put? Jedini način da ih se rešimo je da obrnemo igru. Kada pogledamo na situaciju iz drugog ugla – kao da se ne dešava nama, već kao da nam je priča veoma drag prijatelj – dobićemo uvid u stvari koje ne bismo uspeli da vidimo jer smo emotivno upleteni.

Vežba u parku

Nađite udobno i sigurno mesto. Ako ste u kancelariji ili u stanu u kome nema takvog mesta, možete da izađete u obližnji park. Nakon što nađete odgovarajuće mesto, udahnite i izdahnite deset puta. Primetićete kako vam misli lutaju, kako nemate kontrolu nad njima i – što je najvažnije – shvatićete kako su te misli prolazne. S druge strane, vaše veštine i resursi su stalni. Ako vam može pomoći, uzmite papir i olovku i razložite situaciju koju imate pred sobom. Identifikujte zahteve, vremenske rokove i vaše resurse neophodne za blagovremeno ispunjavanje zadatka. Mindfulness metoda vam na taj način daje uvid u vaše resurse.

Mindfulness u 3 koraka

1. Zaustavite autopilota i obratite pažnju na ono što radite, o čemu mislite, šta osećate. Pauzirajte i zauzmite udoban položaj. Primetite misli koje vam dolaze i obratite pažnju na osećanja koja ona bude, ali ih pustite da prođu. Prihvatite ono što ste sada i stanje u kome se nalazite.
2. Obratite pažnju na šest udisaja ili na disanje tokom jednog minuta. Fokus treba da bude isključivo na disanju. Obratite pažnju na to kako vaše telo reaguje na disanje, kako se vaša pluća i grudi šire i skupljaju sa svakim udahom. Nađite obrazac po kome vaše telo reaguje na disanje.
3. Dozvolite pažnji da se proširi izvan vašeg tela. Obratite pažnju na senzacije koje osećate. Da li vas nešto golica, steže, izaziva nelagodu, težinu u ramenima?

Vežba za oslobađanje od stresa

Ukoliko ste pod stresom predlažemo da odmah uradite sledeće:
• Prestanite da radite to što radite.
• Udahnite nekoliko dubokih udaha. Dišite svojim tempom.
• Možete u sebi da kažete: „Sada udišem, sada izdišem”, to će vam pomoći da se fokusirate.
• Posmatrajte svoje iskustvo, misli, emocije, osećanja, sve – kao oblake. Oni su tu i prolaze, nisu tu zauvek. Osetite kako vaše telo reaguje. Šta osećate u svom telu?
• Pristupite celoj situaciji sa radoznalošću, kao da je vidite prvi put. Možda prvi put uplovljavate u ovo stanje, dakle, budite kao dete, to će vam dati nove uvide.

Izvor: Sensa/Sofija Borojević