Sigurno ste čuli za 60-godišnjeg Holanđanina Vima Hofa, poznatijeg kao "ledeni čovek". Popeo se na vrh Kilimandžara u šortsu, trčao polumaraton bos u arktičkom regionu na -20 °C, plivao 66 m ispod površine leda, proveo više od 80 minuta uronjen u kadu ispunjenu kockicama leda, naravno, bez kupaćeg kostima, na 40 °C u pustinji Namib, istrčao je maraton ne popio ni jednu kap tečnosti... Kako je sve ovo moguće, pitate se? U nastavku vam donosimo tri stuba njegove metode, odnosno osnovne elemente savladavanja hladnoće.

1. Disanje

Posebne vežbe disanja dovode telo u optimalno stanje i omogućavaju nam potpunu kontrolu, čak i u najekstremnijim uslovima. Zasnivaju se na dubokom, trbušnom udisanju i izdisanju, pri čemu organi i tkiva dobijaju veće količine kiseonika, koji telu daje energiju i neophodan je za pravilno funkcionisanje ćelija.

2. Trening uma (koncentracija)

Opšte je poznato da je jak um važan alat kada želimo nešto da uradimo ili postignemo. U ovoj metodi, čvrst način razmišljanja je važan da bismo videli našu unutrašnju snagu, tako da je koncentracija, ili meditacija, ključni deo metode.

3. Postepeno izlaganje hladnoći

Hladnoća podstiče rad ćelija našeg organizma i čini ih otpornijima. Aktivira delove našeg organizma koje smo zanemarili zbog načina na koji živimo. Pre svega zato što smo neprikladnom količinom odeće koju nosimo i zagrevanjem životnog prostora sprečili telo da ima direktan kontakt sa prirodnim promenama temperature.

Ako želite da ojačate imunitet i plašite se hladnoće, obavezno isprobajte njegov metod disanja sa sporim ritmom, koji počinje zadržavanjem daha 30 sekundi i povećava se na 90 sekundi. Odličan je za početnike ili one koji vole nežnije vođenje. Ove vežbe disanja uvek treba izvoditi u sedećem ili ležećem položaju, jer pri tako intenzivnom disanju može doći do peckanja i blagog osećaja nesvestice – ali ne brinite, disanje to lako može da prevaziđe. Kako Vin Hof navodi, ovom metodom disanja možete da izbacite mnogo ugljen-dioksida iz pluća i snabdevati ćelije kiseonikom, smanjićete stres i podstaći rad imunog sistema koji vas štiti od bolesti.

Pogledajte u video snimku ispod Vim Hof metodu vođenog disanja za početnike:

Izvor: Sensa.story.hr