Ako želimo da etarska ulja učinimo delom svoje duhovne prakse, moramo da znamo koja ulja da koristimo i koje poruke ili promene želimo da postignemo njihovom upotrebom. Zato vam predstavljamo mali duhovni vodič o energetskom delovanju i duhovnim porukama eteričnih ulja.

Slatka pomorandža, plod (Citrus sinensis)

Razmiče tmurne oblake i unosi vedrinu u emocije i misli. Njeno duhovno značenje je: brižni vrtlar koji plevi korov u našem duhovnom vrtu i pomaže plemenitim biljkama (pozitivnim mislima, osećanjima i spoznajama) da bolje rastu.
Poruka pomorandže: Uživaj u svakom trenutku života!
Pozitivna afirmacija: Uživam u svemu što mi život pruža – u malim i velikim stvarima. Uživam sada.

Mandarina, plod (Citrus reticulata)

Poznata je kao ulje dečje radosti. Njeno duhovno značenje je: dete. Podstiče smeh i dobro raspoloženje.
Poruka mandarine: Optimizam leči.
Pozitivna afirmacija: Sve sadašnje i buduće događaje u sebi i oko sebe prihvatam s nestrpljenjem i radošću.

Limun, plod (Citrus limon)

Pomaže nam da sredimo misli, podržava koncentraciju i fokusiranje na bitno. Nosi duhovnu energiju lekara jer ima jako zaštitno, imuno delovanje.
Poruka limuna: Budi sada i ovde!
Pozitivna afirmacija: Moj um je čist i objektivan, razume najviše dobro.

Cimet, kora (Cinamomum verum)

Ima tipičnu duhovnu energiju poslanika ili mesije, nekoga ko ima zahtevan zadatak prenošenja vesti i znanja. Zagreva, podstiče hrabrost i samopouzdanje.
Poruka cimeta: Sreća je na strani hrabrih.
Pozitivna afirmacija: Ja sam hrabra/hrabar. Ja to mogu.

Karanfilić (Eugenia caryophyllata)

Vrlo aromatično začinsko esencijalno ulje koje nosi duhovnu energiju terminatora jer u trenu otklanja negativne misli. Koristi se protiv umora, malaksalosti i bezvoljnosti. Osvežava telo i um, motiviše, podstiče na akciju.
Poruka karanfilića: Akcija!
Pozitivna afirmacija: Ostvarujem sve svoje ideje, ciljeve i snove koji su dobri za mene.

Đumbir (Zingiber officinale)

Zagreva telo, podstiče varenje, uklanja mučninu i krepi telo u hladnom zimskom razdoblju. Na duhovnom nivou pomaže nam da „svarimo“ ljude i situacije koje nas muče i pomaže nam da ostvarimo želje pa se smatra duhovnim ratnikom ili samurajem.
Poruka đumbira: Možeš da ostvariš sve svoje želje!
Pozitivna afirmacija: Stvarno to želim i zato s lakoćom ostvarujem ciljeve.

Beli bor (Pinus silvestris)

Koristi se za uklanjanje hroničnog umora i malaksalosti i ublažavanje disajnih tegoba. Daje snagu, jača volju i energizuje. Pomaže nam da udahnemo život punim plućima. Duhovna energija mu je: starešina i čuvar tradicije.
Poruka belog bora: Živi život punim plućima!
Pozitivna afirmacija: Snagom svoje volje ostvarujem sve dobro što poželim.

Tamjan (Boswellia carterii)

Pomaže umirivanju uma i produbljuje disanje pa je idealan za meditaciju, molitvu i sve slične duhovne aktivnosti. Topao, snažan i nezamenjiv miris ovog ulja u prostor će da unese mir i u nama podstakne duboku kontemplaciju, zbog čega i nosi duhovnu energiju sveca.
Poruka tamjana: Vidim božansko u svemu.
Pozitivna afirmacija: Svi smo mi jedno. Želeći dobro drugima, želim dobro sebi.

Vetiver (Vetiveria zizanides)

Naziva se još i uljem mira, a duhovna energija koja ga opisuje je: snaga duha. Deluje izuzetno uzemljujuće pa nam pomaže da se povežemo s korenskim vrednostima – pripadamo zemlji, od nje smo nastali i njoj ćemo se vratiti. Njegov miris u nama podstiče osećaj unutrašnje snage i zaštite i omogućava nam da se usredsredimo. Poznat je po umirujućem dejstvu na centralni nervni sistem pa se koristi protiv stresa i u situacijama kad nam je potrebna nova snaga.
Poruka vetivera: Nema toga što ne možeš da ostvariš.
Pozitivna afirmacija: Moja unutrašnja snaga pomaže mi da savladam sve prepreke.

Kedar (Cedrus atlantica)

Ovo ulje, tople, drvenaste arome, stimuliše duševnu snagu. Duhovno značenje mu je: duhovni učitelj i kontrolor. Uliva nam poverenje u sopstvene snage i pomaže nam da se usredsredimo i jasnije osmotrimo sebe. Smatra se unutrašnjim vodičem i svetlom, pa može da nam osvetli put prema samospoznaji, kada nam se učini da smo se izgubili. Takođe, pomaže da se vratimo na duhovni put, kada nam ga životne neprilike učine manje dostupnim i vidljivim.
Poruka kedra: Postojanost, doslednost i predanost!
Pozitivna afirmacija: Jedino ja imam snagu da izgradim i očuvam svoje dostojanstvo.

Sandal (Amyris balsamifera)

Poseduje jedinstveno svojstvo da nas harmonizuje i pomaže nam da se ponovo vratimo u sopstveno središte. Umiruje i opušta. Sandal utelovljuje snagu života i pomaže da se podstakne protok ustajalih energija u telu. Njegovo duhovno značenje je: alhemičar i iscelitelj. U jogi je sandal povezan s prvom (korenskom) i sedmom (krunskom) čakrom, pa se opisuje i kao ulje najvišeg prosvetljenja.
Poruka sandala: Ceo Svemir je u nama.
Pozitivna afirmacija: Svaki dan budim se kao nova osoba, bogatija za nove spoznaje i znanja.

Bergamot (Citrus bergamia)

Ima vodeću terapeutsku vrednost zahvaljujući svom uticaju na nervni sistem. Duboko umirujuće i blago tonizirajuće delovanje doprinosi njegovoj sposobnosti da otpusti depresiju, strah i teskobu. Ulje bergamota idealno je za meditaciju i jogu, jer preusmerava energiju od neproduktivnog, prisilnog ponašanja prema kreativnosti, pa nam pomaže da ponovo otkrijemo spontanost i optimizam.
Poruka bergamota: Poverenje nam poboljšava život i otvara nove mogućnosti.
Pozitivna afirmacija: Tišina u meni pomaže mi da jasnije sagledavam svoj život i njegove opcije.

Kamfor (Cinnamomum camphora)

Ima duhovno značenje tihog partnera, sive eminencije i mecene iz senke, a podstiče moć opažanja, otklanja bojažljivost i napetosti. Takođe, podstiče koncentraciju i stimuliše duh. Izuzetno čisti prostor pa se često koristi pre meditacije, molitve ili joge.
Poruka kamfora: Jedino nam hrabrost i odlučnost pomažu da ostvarimo svoje želje.
Pozitivna afirmacija: Jasno vidim svoj cilj i put kojim moram da idem. Sve prepreke samo su deo tog putovanja.

Izvor: Sensa/Sensa.hr