Metilacija je jednostavan, ali vitalno važan biohemijski proces u telu koji je široko rasprostranjen i pomaže u regulisanju aktivnosti našeg neurološkog, kardiovaskularnog, reproduktivnog i detoks sistema. Takođe, metilacija DNK je proces u telu koji može produžiti životni vek (dugovečnost) i usporiti starenje.

Ovi procesi se stalno događa u našem telu, oko milijardu puta u sekundi – oni radi kao "signali" koji "uključuju" i "isključuju" DNK kada je to potrebno. Na proces metilacije nepovoljno mogu uticati nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i stres, što ubrzava proces starenja. Metilacija je izuzetno važna za snagu našeg imunog sistema, odbranu tela od oboljenja, kao i dugovečnost i detoksikaciju.

Lošim navikama svakodnevno možemo usporiti i ugroziti proces metilacije koji je vžan za naše zdravlje, život i izgled. Biohemičarka i naturopata Kara Fidžerald veruje da se na njega može pozitivno uticati dodavanjem zdravih napitaka u svoju ishranu. Ona je izabrala nekoliko napitaka koji smanjuju oksidativni stres i sprečavaju mutacije DNK i hronične bolesti. Većinu tih napitaka već imate u kući, a niste znali kako utiče na vaše telo:

1. Kafa - najpopularniji adaptogen na svetu i odlična podrška za metilaciju DNK. Kafa sadrži dve vrste polifenolnih antioksidanata - kafeinsku kiselinu i hlorogensku kiselinu. Inače, mogu se naći i u zelenom čaju, ali u manjim koncentracijama. Ovde je važno uspostaviti ravnotežu: ako pijete previše kafe, kvalitet sna može da pati, što direktno oštećuje metilaciju DNK. Potrudite se da kafa bud eorganska, pijte jendu do dve šoljice dnevno i poslednja treba da bude prepodne.

2. Zeleni čaj - Zeleni čaj je bogat retkim antioksidansom Epigalokatehin-3-galat. Pomaže u smanjenju količine slobodnih radikala u telu. Ovo jedinjenje je posebno značajno za žene jer stimuliše proizvodnju kolagena i pomaže u prevenciji endometrioze i bolesti dojke.

3. Kokosova voda - Sadrži kalijum i magnezijum elektrolite, koji igraju ključnu ulogu u oporavku mišića i održavanju njihove izdržljivosti. Međutim, ovo nije jedini razlog zašto morate pratiti nivo kalijuma u ​​telu: poboljšava rad srca i uklanja višak natrijuma, aktivirajući bubrege.

4. "Zlatno mleko" - Ovaj ajurvedski čaj u kojem glavnu ulogu ima superzdrava kurkuma podstiče detoksikaciju i smanjuje rizik od upala u organizmu. Takođe, pomaže kod mršavljenja, sagorevanje masnoća u telu i odličan je eliksir za čišćenje organizma od štetnih materija. Kako da napravite zlatno mleko pročitajte OVDE!

Nravno, prvi i osnovni napitak za melitaciju, mladolikost i duovečnost je neophodna hidratacija vodom. Pored navedenih napitaka, Biohemičarka i naturopata Kara Fidžerald napominje da i sledeći napici mogu podstaći melitaciju i doneti dugovečnost: čaj od kamilice, oolong čaj, čaj od đumbira, hibiskusa i rooibos čaj.

Izvor: Sensa