Odluka da sprovedete mali prolećni detoks je veliki korak, navodi za Sensu Dunja Gulin, autorka zdravih recepata: "To je put postepenog osvešćivanja obrazaca u ishrani, izlazak iz začaranog kruga loših navika i zavisnosti od nekih namirnica, pa bi dugoročna (i poželjna) nuspojava mogla da bude nestanak ili barem znatno smanjenje nekontrolisane žudnje za određenom hranom. Posledično, to bi mogao da bude presudan faktor u gubitku pokojeg kilograma i ređem upadanju u vrtlog svakodnevne konzumacije junk hrane."

Slobodni od zavisnosti

Ako vam izbacivanje navedenih namirnica iz prolećnog jelovnika zvuči kao preveliki zalogaj, počinite polako, ali odlučno, i na nekoliko nedelja izbacite jednu namirnicu koja vam je u svakodnevnoj ishrani kamen spoticanja, onu za kojom posežete iz navike i od koje ste na neki način zavisni kako bi se ceo sistem umirio, a vi osećali bolje i zadovoljnije.

Procenjujem da je mnogim ženama ta namirnica ‒ čokolada. Nebrojeno me puta uhvatila panika zato što u kući nema one tamne čokolade koju volim, a baš mi treba uz čaj nakon ručka. Traženje po fiokama, u ostavi, nezadovoljstvo, frustracija, ljutnja na onog koji je pojeo „moju” zadnju kockicu – sve su to bili pokazatelji da se tu događa nešto više od uživanja u čokoladi. Nakon nekoliko takvih ispada zapitala sam se da li uopšte mogu da živim bez čokolade, da li mogu nakon ručka da budem zadovoljna i ako nema čokolade.

Svakog proleća iznova osvestim na kom mestu se nalazim kada je reč o žudnji za hranom, koji su se pomaci dogodili i na čemu još treba da radim kako bih uživala u hrani, ali se istovremeno osećala slobodno od bilo koje zavisnosti. 

Nevoljno izbegavanje

U procesu pisanja priručnika „Detoks od A do Ž” najpre sam razmišljala o sebi i šta bi meni pomoglo da uspešno primenim tri nedelje takvog programa, a da se ne osećam zakinuto, frustrirano i jadno, jer moram da izbegavam neke namirnice koje volim.
Shvatila sam da su najosetljiviji periodi dana poslepodneva i predvečerja, kada često imamo tendenciju da posežemo za slatkim i/ili grickalicama. Zato sam odlučila da večera najčešće bude utešni baršunasti napitak koji podseća na desert, ali da nutritivno zadovoljava zadate detoks parametre. Cilj takvog večernjeg obroka bio bi da nahrani i umiri organizam, da zaokruži dnevni ritam redovnog unosa hrane (još jedan vrlo važan element uspešnog detoksa) i da ne optereti probavu.

Iako svaki večernji detoks obrok ne sadrži kakao, u svakoj nedelji postoje barem tri smutija ili pudinga koji će zadovoljiti želju za čokoladom svim sladokuscima kao što sam ja. Probajte ova dva recepta koji su apsolutni hit i deo su mog jelovnika tokom cele godine.

Čija topla čokolada

1 ½–2 šolje toplog biljnog mleka
2 kašike kakao praha
šaka spanaća ili blitve (bez srednje žile)
1 do 3 urme
2 kašike čija semenki
cimet, navrh noža
prstohvat nerafinisane soli

Izmiksirajte u glatki napitak. Popijte odmah jer se stajanjem smuti zgusne.

Bez uskraćivanja

Ta formula se pokazala kao dobitna kombinacija! Nakon godina mučenja i odustajanja od svakojakih programa detoksa sa oskudnim izborom recepata i nikakvom pomoći u organizaciji kuvanja, od 2016. do danas svaki prolećni detoks sprovodim uspešno i sa guštom jer ne osećam da sebi išta uskraćujem, a to iskustvo mi potvrđuju i stotine drugih ljudi koji su imali prilike da isprobaju program. Kakvo olakšanje i podsticaj da se svakog proleća upustimo u promenu koja neće biti previše drastična ni bolna, nego će doneti svežinu i nove kuvarske veštine!
U stvari, tako je malo potrebno da izbegnemo krize i odustajanje – važno je da su obroci redovni i ukusni, ali i da, čak i u te tri nedelje godišnje, u ishrani zadržimo elemente koji nas hrane, i to ne samo na fizičkom nego i na nekom dubljem nivou – da nas uteše i pomognu nam da se umirimo nakon aktivnog radnog dana. 

Puding sa kakaom i avokadom

½ zrelog avokada
1/3 šolje prethodno potopljenih indijskih oraha
3–4 lista mlade salate (ne gorke)
2 kašike kakao praha
(zamena – 3 kašike kakao komadića ili 2 kašike rogača)
1 do 3 urme
cimet, navrh noža
4–5 dl tople vode

Sve sastojke izblendirajte.

Izvor: Sensa./Sensa.hr