Prolećno vreme označava toplije vreme pred nama, više sunčeve svetlosti i više vremena provedenog na otvorenom. Mlada zelena trava počinje da klija i polako kreće prema površini. Iz perspektive teorije jina i janga, proleće znači da energija počinje da se kreće naviše, jer je zimsko vreme jin po prirodi, dok proleće i leto otkrivaju energiju janga. Jang je samo princip, reč i ovaj princip se može opisati uz druge kao što su: aktivan, sunce, toplo, kretanje, više muškog/aktivnog u prirodi itd… Tokom proleća nije neobično i da osetimo "prolećni umor", međutim upravo praćenjem prirodnih ritmova i usklađivanjem sa energijom ovog razdoblja mi ćemo zaboraviti da ovaj termin uopšte postoji. 

Proleće i tradicionalna kineska medicina

U tradicionalnoj kineskoj medicini prolećno vreme je vezano za element drveta i simbolizuje rast i širenje. 
Organ jetre (koji je jin organ) povezan je sa prolećem i drvenim elementom jer je to energetsko vreme gde se sve menja i raste. Doslovno ovu promenu možemo osetiti u vazduhu, na našoj koži - sunce je toplije, dani duži. Drveni element, jedan od 5 elemenata je povezan sa jetrom (jin) i njenim partnerskim organom, žučnim kesom (jang). Kada je drvo neuravnoteženo, možda će neko doživeti simptome kao što su osećaj razdražljivosti, ljutine ili čak besa. Glavobolja, migrena ili visok krvni pritisak mogu biti takođe prisutni. To je znak da jang rastući ide nekontrolisano prema gornjem delu tela i glavi. Jetra upravlja neometanim protokom emocija, ćija i krvi. Ona je kraljica emocija!

Jetra skladišti krv, “otvara” se u očima, kontroliše tetive i skeletalni sistem, apsorbuje ono što se ne može probaviti i kontroliše imuni sistem. Jetra se više posebno iscrpljuje tokom ovog doba godine kako je navedeno u TKM, jer u vazduhu ima viška vetra koji se može “zaglaviti” u telu.

Vetar je jedan od eksternih patogenih faktora i često je, kao takav, poznat i pod imenom “zao vetar”. Ovo ne znači da je svaka “promaja” opasna, već da treba biti pažljiv prilikom prelaznih perioda i prilagoditi se adekvatno promenama.

Kako se uskladiti sa promenama?

Postoje i praktični saveti šta treba jesti, kada spavati i šta vežbati kako bi se uskladili sa pozitivnom promenom rasta i kako je iskoristiti za dobrobit naše energije, tela i uma.

Ishrana

Tokom proleća, trebao bi da jedemo hranu koja ima rastuće, jang energije, kao što je hrana zelene boje, klice i povrće. Ali potrebne su nam i namirnice koje će pružiti dodatnu snagu potrebnu za povećanu količinu aktivnosti koje prate proleće. Ovde slatka hrana igra vitalnu ulogu. Ali budite oprezni da ne preterate. Previše slatkog može preopteretiti telo i učiniti ga sporim.

Prema teoriji kineske medicine, proleće je sezona jetre i žučne kese. Ovi organi regulišu nesmetan protok energije u celom telu. Međutim, skloni su stagnaciji ukoliko se ne brinemo o sebi. To se može manifestovati kao ljutnja, razdražljivost, depresija, nesanica i čak bol. Stagnacija se može dogoditi kada ljudi jedu previše hrane lošeg kvaliteta koja može biti puna hemije.

Pravilan izbor hrane

Neke od preporučenih namirnica tokom ove sezone mogu biti:
Hrana zelene boje: tokom proleća preporučuje se hrana zelene boje koja je bogata hlorofilom koji pomaže regeneraciju jetre.
Ovo uključuje stvari poput spiruline, peršuna, pšenice, kelja, klice…
Rotkvice: oštre po ukusu, rotkvice su savršene za prolećno vreme. Pomažu da se pomeraju ći i otvori meridijan jetre.
Citrusno voće: hrana poput limuna, lajma i grejpa su dobar izbor hrane koja pomaže u smanjenju masti koje su možda smeštene u telu tokom zimskih meseci, a takođe stimulišu i ći jetre.
Povrće sa gorkim listovima: proleće je odgovarajuće vreme za čišćenje jetre. Dodavanjem maslačka, luka, radiča ili spanaća u hranu će pomoći u tom procesu.
Meso: jeste li ikad čuli izraz "prolećna piletina"? Pa, ovo je odgovarajuće doba godine da se uživa ne samo u piletini, već i u beloj ribi, zečetini, jajima ili račićima. I uparivanje mesa sa nekim gore pomenutim namirnicama može učiniti vrlo zdrav obrok za “srećnu” jetru.

Šta izbegavati?

Previše alkohola i/ili previše začinjene ili ljute hrane.
Ovo usporava ći jetre i anulira ceo naš napor na harmonizaciji protoka energije u telu.

Fizička aktivnost

Energija rasta, početka i promene je idealno vreme za početak učenja veštine ćigonga!
Praksa poput ćigonga pomaže da naša životna energija slobodno teče unutar meridijana jetre i žučne kese i time neguje i prehranjuje te organe. Ovo može pomoći u oslobađanju emocija ljutnje i doneti više ljubaznosti i mira u naš svet. Kada je u pitanju ćigong i naše telo, bilo koji stil koji ima u sebi vežbe koji akcentuje upotrebu unutrašnje stranu noge obično ima efekta na meridijansku liniju organa jetre, dok vežbe koje akcentuju spoljašnju središnju stranu noge aktiviraju meridijan žučne kese.
Neke od tih vežbi su:

 • “pesnice u rukama – vatra u očima” iz sistema “Osam delova svile (Ba Duan Jin)”
 • vežba “crni zmaj juri Sunce” iz “Promene tetiva i mišića (Yi Jin Jing)”
 • vežbe tigra iz “Igre pet životinja (Wu Qin Xi) i tako dalje...

Ovo nije potpuna i finalna lista mogućih vežbi i varijacija, ali daje nekoliko primera vežbi koje potiču iz nekoliko hiljada raznih vežbi koje mogu stimulisati rad meridijana ovih organa, kao i element drveta.

Prolećna introspekcija

Neka pitanja koje biste sebi mogli da postavite kako biste donekle odgonetnuli šta vam je činiti tokom proleća (a i kasnije)!
Pripremite papir i olovku, odgovorite prvo što vam padne na pamet, kasnije pročitajte odgovore i donesite zaključak:

 • Koje je vaše trenutno stanje uma?
 • Da li ste u pozitivnom stanju? Ili ste tužni?Jeste li ljuti? Ili umorni? Ili možda previše energični?
 • Da li ste u poslednje vreme raspršenog uma? Ili se možda osećate fokusiranim?
 • Da li vam je vreme za kreativnost?
 • Šta želite da vidite kako rastete u sebi? Da li je to fizičko, mentalno, emotivno? Ili sve navedeno?
 • Šta vidite kao svoju svrhu u životu?
 • Koje navike ili rituale upražnjavate svaki dan, nedeljno, mesečno?
 • Šta možete danas da radite da biste pomogli sebi da rastete i procvetate?
 • Šta možete prestati da radite, kako bi to podstaklo vaš rast?
 • Kada se suočite sa promenama, da li ste prilagodljivi i fleksibilni ili ste vi otporniji?
 • Da li možete nekako uravnotežiti svoju energiju ili raspoloženje, ako se osećate ljutito, razdraženo ili frustrirano?

Odgovorite iskreno na pitanja (ma kako teško bilo), pročitajte odgovore i izvucite zaključke.

Izvor: Sensa/Saša Balanesković (www.qigong.rs)