Dolazak proleća i topliji dani uglavnom nas asociraju na radost, ali sa dolaskom proleća mnogi ljudi se suočavaju sa pospanosti i prolećnim umorom.

Prolećni umor ili prolećna letargija je prirodno privremeno stanje raspoloženja koje se često manifestuje fizičkim simptomima. Neki od najčešćih simptoma su niska energija, umor, lenjost, slabost, frustracija, nekontrolisana pospanost (uprkos adekvatnoj količini sna), glavobolje, ponekad bolovi u zglobovima i nedostatak motivacije.

Ova faza umora je, prema mnogima, normalna i očekivana, ali je ne treba mešati sa ozbiljnijim zdravstvenim stanjima koja zahtevaju stručnu pomoć. Ukoliko primetite navedene simptome koji traju, važno je da se konsultujete sa lekarom. U proseku je potrebno oko dve nedelje da se prevaziđe prolećni umor, a nnajčešće se javlja od sredine marta do sredine aprila.

Dolazak proleća donosi lepše vreme i priliku da iamte više aktivnosti na otvorenom, da vežbate, šetate se, odbacite pretešku garderobu... Iako nas proleće podseća na buđenje, može doći do umora. Zašto dolazi do takve promene u organizmu?

Ljudi, kao i sve životinje, regulišu nivoe hormona u skladu sa spoljašnjim stimulansima kao što su svetlost i temperatura. Kada je napolju hladno i mračno, telo usporava svoj metabolizam u pokušaju da uštedi energiju i zaštiti se. Takođe proizvodi više hormona spavanja melatonina, što dovodi do izražene potrebe za snom. Dok u proleće, sunčeva svetlost uzrokuje da telo oslobađa više "hormona aktivnosti" serotonina. Telesna temperatura raste, krvni sudovi se šire, a krvni pritisak pada – našem telu je potrebno vreme da se prilagodi fizičkim promenama. Zbog toga se mnogi suočavaju sa dve izazovne nedelje dodatne pospanosti.

U mnogim delovima sveta prolećna letargija i prelazak na letnje računanje vremena poklapaju se. Pomeranje sati unapred takođe može da uzrokuje osećaj umora i pospanosti. Još jedan faktor koji dolazi u obzir su sezonske alergije. Alergije na polen su uobičajene tokom proleća i često ometaju dublje faze sna. Takođe, prolećni umor se javlja i usled manjka vitaminaD i C, kao i prolećna potreba za detoksikaciju organizma od teške hrane koju smo konzumriali tokom zime.

Kako možete sprečiti prolećni umor?

Budite prvi koji će pristupiti prirodi: tražite sunčevu svetlost da biste se pridružili prirodnom toku. Sunčanje pomaže da se poboljša cirkulacija krvi i eliminišu toksini iz tela. Takođe je neophodan za apsorpciju kalcijuma kostima. Istraživanja pokazuju da boravak na suncu podstiče sintezu vitamina D3 u ljudskom telu, što može poboljšati vaše raspoloženje i rezultirati boljim spavanjem.

Uverite se da udišete svež vazduh - iznutra i spolja - Svež vazduh daje više energije i oštriji um, jača imuni sistem, poboljšava krvni pritisak i rad srca. Bilo da se radi o pogledu na zeleni park ili avanturama na planinskom jezeru, smislite načine da budete bliže prirodi. Hobiji poput baštovanstva i planinarenja pozivaju vas da izađete napolje i preuzmete odgovornost za svoje potrebe za zdravim načinom života i prelepim okruženjem.

Jedite puno sveže hrane i hidrirajte - Da biste telo osposobili za proleće, možda ćete želeti da povećate unos voća i povrća. Ovo je najbolji način da se telo snabdeva dodatnom porcijom vitamina i minerala. Međutim, ispijanje dovoljne količine esencijalnih tečnosti takođe treba da bude deo preventivno – ponekad se osećate umorno samo zato što ste blago dehidrirani.

Pojedite obilan doručak da biste ubrzali metabolizam i dali telu energiju za sagorevanje. Mozak se oslanja na glukozu kao gorivo, pa birajte sporo varene ugljene hidrate kao što su hleb od celog zrna, ovsena kaša i banane. Uravnotežen doručak takođe uključuje proteine i zdrave masti koje se nalaze u orašastim plodovima, jajima, jogurtu itd.

Hranite se zdravo i ne preskačite obroke – smanjite količinu hrane sa visokim sadržajem masti, šećera i soli. Pokušajte da jedete redovno da biste održali nivo energije tokom dana, ali nemojte se prejedati jer veliki obroci mogu, zauzvrat, da iscrpe vašu energiju.

Smanjite unos kofeina - Ispijanje kafe je verovatno najčešći način da se probudite i ostanete budni, ali efekat vrlo brzo nestaje. Kofein deluje kao stimulans na centralni nervni sistem promovišući oslobađanje adrenalina – hormona koji je koristan tokom vanrednog stanja, ali neoptimalan za vašu rutinu. Kada izađete iz adrenalina izazvanog kofeinom, suočićete se sa iscrpljenošću. Dakle, želite više magičnog napitka kako biste povećali protok adrenalina, što dovodi do začaranog kruga nezdravog ponašanja u kojem postajete sve razdražljiviji.

Najbolji način da isključite kofein je da postepeno smanjite unos kafe, crnog čaja i gaziranih napitaka. Ako niste spremni da se oprostite od ovih, pokušajte da uzmete samo jedno kofeinsko piće dnevno, najbolje prepodne.

Krećite se često i slobodno - Redovno kretanje je verovatno najbolji način da oslobodite serotonin i pripremite telo za proleće. Fizička aktivnost vas čini energičnijim, dok je sedeći način života poznati uzrok umora. Morate paziti da ne preterujete, naravno, pa ako niste dugo ništa radili, samo počnite da šetate i neka šetnja bude duža od prethodne - vaš pas će biti najsrećniji ako ga imate. Možete plesati uz omiljenu pesmu, ići na plivanje, trčati...

Izvor: Sensa