U vedskim spisima se kao jedan od glavnih uzroka pogoršanja zdravlja i nastanka bolesti ističe intoksikacija organizma, odnosno prisustvo štetnih materija koje se talože u našim tkivima, a koje u ajurvedi nazivamo ama. Akumulacija ame remeti biohemijske procese u telu, dovodeći pritom do poremećaja protoka informacija u nervnom sistemu, do staze ili blokade u limfnim i krvnim sudovima i do poremećaja funkcije svih ostalih kanala koji postoje u našem organizmu. Ove kanale u ajurvedi nazivamo šrote i njihova veličina varira od veoma malih, koje se nalaze u ćelijskoj membrani, do daleko većih, koje zapravo predstavljaju naš digestivni, respiratorni, urinarni ili neki drugi sistem.

Loše varenje

Prema Mahariši Ajurvedi, različiti faktori mogu dovesti do pojave toksina u organizmu. Jedan od glavnih uzroka je loše varenje hrane, usled kog dolazi do nagomilavanja nesvarenih namirnica i do loše apsorpcije hranljivih materija. Nesvarena hrana se pretvara u toksine koji blokiraju regularni protok u svim šrotama i deponuju se u tkiva, remeteći na taj način njihovu normalnu funkciju. Veoma značajan uzrok nastanka ovog poremećaja je nepravilna ishrana koja dovodi do porasta vata, pita ili kafa doše. Na primer, ako se naša ishrana dominantno zasniva na suvoj i hladnoj hrani ili ako previše često i u velikoj količini jedemo sirovu hranu, salata-obroke ili popularni smuti (smoothie), možemo doprineti porastu vata doše. Previše česta upotreba paradajza, cimeta, citrusa, sirćeta, ljute, slane i kisele hrane dovešće do povećanja pita doše, dok će sirevi, jogurt, sladoled i drugi slatkiši doprineti porastu kafa doše. Do lošeg varenja može dovesti i upotreba nekompatibilnih namirnica, kao što je, na primer, istovremeno unošenje mleka i slanih namirnica, mleka i ribe, voća i jogurta, dinje i lubenice u kombinaciji sa bilo kojom drugom hranom... Takođe, uzimanje hrane u pogrešno vreme (kasno uveče i noću ili između redovnih obroka) može dovesti do poremećaja varenja, isto kao što može i emocionalno prejedanje.

Uzimanje hrane u neadekvatnoj atmosferi, koja podrazumeva gledanje TV programa tokom jela, vođenje žučnih rasprava ili razgovor telefonom, jedenje u stojećem položaju ili tokom hodanja, takođe mogu dovesti do značajnog poremećaja varenja. Nepravilno gladovanje, prejedanje, neredovni obroci, pogrešna administracija postupaka fiziološkog pročišćavanja, veoma negativno utiču na naše varenje i za rezultat imaju intoksikaciju organizma.

Eliminacija toksina

Sledeći značajan uzrok nastanka toksina je loša eliminacija otpadnih materija, koja dodatno doprinosi nagomilavanju nečistoća, a zatim i njihovoj apsorpciji u cirkulatorni sistem i daljoj distribuciji duž čitavog organizma. Loše varenje samo po sebi dovodi i do otežane eliminacije otpadnih materija, ali pored toga izuzetno značajan faktor predstavlja potiskivanje prirodnih potreba. Odlaganje pražnjenja mokraćne bešike i creva, predugo potiskivanje suza i eliminacije gasova iz organizma, snažno remete eliminaciju otpadnih materija. Takođe, prema Mahariši Ajurvedi, upotreba tampona i menstrualnih čašica dovodi do poremećaja energetskog toka u maloj karlici i tankom crevu, dovodeći pritom do raznih poremećaja zdravlja, od endometrioze do gastroezofagealne refluksne bolesti.

Neravnoteža doša

Intoksikaciju mogu prouzrokovati i neravnoteža vata, pita i kafa doše nastala usled loše dnevne i sezonske rutine. Izlaganje suvom i hladnom ili vetrovitom vremenu, noćno bdenje, previše iscrpljujući treninzi, prenaporan rad i mnogo stresa, dovešće do snažnog porasta vata doše i nagomilavanju toksina koji dovode do poremećaja u vidu fizičke slabosti, nesanice, anksioznosti, neredovnih i bolnih menstrualnih ciklusa, bolesti koštano-zglobnog sistema... Takođe, intenzivno izlaganje visokim temperaturama ili aktivnosti u periodu od 22 h do 02 h, česte rasprave ili gledanje agresivnih scena, dovode do poremećaja pita doše i intoksikacije koja se može manifestovati gastritisom, kožnim oboljenjima, hormonalnim neravnotežama, obilnim menstruacijama, ponavljanim pobačajima u prvom trimestru trudnoće... Spavanje u toku dana, kasno ustajanje, odsustvo redovne fizičke aktivnosti, kao i izlaganje hladnom i vlažnom vremenu, doprineće nastanku kafa neravnoteže i manifestovati se, na primer, u vidu astme, šećerne bolesti, gojaznosti, depresije...

Toksini iz spoljašnje sredine

Takođe, prisustvo parazita u organizmu, bakterija, virusa, pantljičara, dovodi do intoksikacije na ćelijskom nivou. Sa druge strane, prisustvo ame u organizmu je samo po sebi plodno tlo za razvoj učestalih bakterijskih, virusnih i drugih infekcija.
Toksini iz spoljašnje sredine su izuzetno štetni i opasni, zračenje elektronskih uređaja i mobilnih telefona ozbiljno narušava homeostazu našeg organizma i dovodi do nastanka bolesti. Zato je važno da se, svesni ove činjenice, potrudimo da svoju izloženost i ovoj vrsti toksina svedemo na najmanji mogući minimum.

Izvor: Sensa/dr Gordana Marković Petrović, MD, PhD