Nadutost je neprijatan osećaj koji može biti jasan znak da nešto u naše telo nepovoljno reaguje ili na određenu vrstu namirnica, ili njihovu kombinaciju. Pored toga, uzroci nadutosti mogu biti patološka stanja tj. ozbiljna oboljenja ili hormonalna nadutost kod žena. Naša lična “mikrobiom” karta takođe može biti zaslužna za to što neku hranu varimo sa lakoćom a drugu pak ne. Nadimanje nije nešto sa moramo i treda da se naviknemo da živimo. Pokušajte da sa stručnjacima utvrdite uzroke, a u međuvremenu olakšajte sebi uz nekoliko savtea.

Važnost probiotika i tečnosti

Nadutost može da bude i nuspojava primene nekih lekova, na primer, antibiotika koji mogu da poremete crevnu floru jer neselektivno uništavaju i štetne i korisne bakterije. Ravnotežu crevne flore, stoga, treba održavati uzimanjem probiotika. Generalno se, i kada nisu prisutne tegobe, preporučuje da se obogati ishrana probiotičkim namirnicama (npr. fermentisanim mlečnim proizvodima, kiselim kupusom, fermentisanim proizvodima od soje) i da se povremeno napravi i probiotička kura za jačanje imuniteta, i to prema preporuci stručnjaka.
Ponekad je nadutost, jednostavno, posledica fizičke neaktivnosti. Naime, rad creva uveliko zavisi od kretanja tela. Učestalo i predugo sedenje, naročito u kombinaciji s nepravilnim držanjem tela i preuskom odećom, može da uzrokuje zastoj u varenju.
„Za varenje i pokretljivost creva bitan je i unos tečnosti u organizam. Prema preporukama poznate američke klinike Mejo, žene bi, načelno, u svoj organizam trebalo da unose oko 2,2 litra, a muškarci oko 3 litra tečnosti dnevno (pod tim se podrazumeva ukupna tečnost, dakle i ona u obrocima, a ne samo voda). U sportskoj literaturi količina tečnosti koju treba da popijemo izračunava se tako što se tele-sna težina u kilogramima podeli s brojem 33. Na primer, za osobu koja je teška 85 kilograma račun je 85:33 = 2,57 litara”, objašnjava nutricionista i fitoaromaterapeut Goran Smirčić.

Napici protiv nadutosti

Da biste izbegli probleme s nadutošću, nemojte da pijete hladnu tečnost dok jedete ili odmah nakon jela. Makrobiotički zdravstveni savetnik Zlatko Pejić preporučuje sledeće napitke:

1. Pomešajte 2 dl mlake vode i 2 kašičice limunovog soka. Pijte u malim gutljajima.
2. U 2 dl vode dodajte 1 kašičicu kuzu praha pa kuvajte i lagano mešajte sve dok tečnost ne postane providna (2-3 minuta). Uzmite komadić umeboši šljive (polovinu ili četvrtinu) i naseckajte ga pa prelijte vodom u koju ste ukuvali kuzu prah. Ostavite da odstoji otkriveno 2-3 minuta. Pijte toplo.
3. Pomešajte 2 dl tople vode, 1 kašičicu soka od đumbira, pola kašičice pirinčanog slada (ili meda) i 1 veliku kašiku jabukovog sirćeta. Pijte toplo.