Nadutost ili nadimanje (meteorizam) spada među najčešće „propratne” pojave uobičajenih tegoba savremenog čoveka. Taj neprijatan osećaj težine u stomaku, kao da se u njemu nalazi balon, nastaje zbog pojačanog stvaranja i nakupljanja gasova u sistemu za varenje, što može da bude propraćeno krčanjem želuca i zvukovima koji podsećaju na prelivanje. Kao naizgled lako i brzo rešenje nude se lekovi protiv nadutosti, ali oni zapravo uklanjaju posledice, a ne uzroke – jer nadimanje je često rezultat nepravilne ishrane i sedelačkog načina života, ali i stanja stresa, kad prebrzo jedemo i govorimo, pa gutamo veće količine vazduha nego inače.
Uvreženo je mišljenje da nadutost ponajpre uzrokuju određene namirnice – ne samo one industrijski prerađene i prepune belog brašna, šećera i masnoća, nego i namirnice koje prirodno podstiču stvaranje gasova, poput pasulja, graška, kelja, kupusa... Ipak, problem nadutosti složeniji je od samog izbora i sastava namirnica koje jedemo. „Treba uzeti u obzir da imamo svojstven enzimski potencijal koji je nasledan – dakle, svakome je u genima 'predodređeno' koje enzime i u kolikoj meri će da proizvodi njegov organizam. Neki ljudi nemaju dovoljnu količinu određenih enzima, pa zbog toga imaju tegobe s varenjem. Na sreću, postoje enzimi koji mogu da se uzimaju putem suplemenata, poput bromelaina koji se dobija iz ananasa”, kaže nutricionista i fitoaromaterapeut Goran Smirčić.

Kako nastaju gasovi?

Nasleđujemo, takođe, i probiotički potencijal, što znači da svaki organizam ima drugačiji sastav crevne flore s dobrim bakterijama koje omogućuju varenje. To je, svakako, usko povezano s načinom života. Sve to zajedno određuje tempo i delotvornost varenja, pa neki ljudi mogu da pojedu gotovo sve bez ikakvih poteškoća, a neki pak moraju strogo da paze i izbegavaju određene namirnice i njihove kombinacije. Ipak, očito je da industrijski prerađene namirnice ometaju varenje savremenog čoveka jer sadrže premalo prebiotika (koji su hrana za probiotičke bakterije u crevima), vitamina, minerala, omega-3 masnih kiselina, vlakana i drugih materija koje su nužne za normalan rad creva, objašnjava nutricionista. Kad organizam uz pomoć enzima, dobrih bakterija i žuči nastoji da svari takve namirnice, događaju se nepoželjni biohemijski procesi koji, između ostalog, mogu da uzrokuju pojačano stvaranje gasova. Uz to, creva su glavno središte imunog sistema, a neke namirnice mogu da ih podstaknu da nenormalno i suviše burno reaguju, npr. upalom, netolerancijom ili alergijom. Zbog toga su česte pojave nadutosti i bola u stomaku, ali i proliv ili opstipacija, što može da bude uvod u hronične crevne bolesti. Međutim, treba uzeti u obzir da osnovni uzroci nadutosti možda nisu probavni. „Prema mom iskustvu u praksi, probleme s nadutošću svrstavam u tri grupe. U jednoj grupi su već spomenuti probavni uzroci, odnosno poremećaji u međudelovanju hrane, enzima, žuči, imunog sistema i probiotičkih bakterija u crevima. Pritom je ključna žuč jer bez nje nema normalne razgradnje masti, a to može da izazove nadutost i promene u konzistenciji stolice”, napominje Smirčić. U drugu grupu svrstava nadutost hormonskog uzroka koja je česta kod žena u periodu PMS-a ili menstruacije, a treća grupa je patološka nadutost. „Pod time podrazumevam stanja usled kojih se događaju patološki procesi u telu koji su opasni po zdravlje, na primer, bolna nadutost može da bude posledica poremećaja u radu jetre, a kod jedne moje pacijentkinje ustanovili smo da je bolan osećaj nadutosti bio simptom polno prenosive bolesti”, objašnjava Smirčić.

Individualni pristup

Protiv nadutosti pomažu biljni čajevi od semenki anisa, komorača i kima. Takođe se preporučuje da voće jedete zasebno, a ne u kombinaciji s ostalom hranom. Naime, voće se vari znatno brže od ostalih namirnica, u roku od pola sata do sat vremena. Ako ste pre voća pojeli, na primer, sir koji u želucu može da se zadrži i do četiri sata, voće ne može normalno da prođe kroz sistem za varenje, nego se stvara prekisela okolina u kojoj voće „truli”. „Premda je pravilo o uzimanju voća poželjno za sve, ne postoji univerzalni model prema kome bi svi mogli da kombinuju određene namirnice na određene načine kako bi izbegli probleme s nadutošću. Budući da svako ima jedinstven sistem za varenje, treba da sluša svoje telo. Svojim pacijentima preporučujem da zajedno napravimo takozvani eliminacioni okvir i otkrijemo koje namirnice ih nadimaju. Zatim isprobavamo kombinacije namirnica, otkrivajući da li postoji njihovo međudelovanje. Ubrzo shvatimo šta s čim ne ide, a to nije uvek u skladu s preporukama o kombinovanju hrane, ma iz kog stručnog izvora one došle. To je dodatni dokaz da je individualizovana ishrana najbolja ishrana”, zaključuje nutricionista i fitoaromaterapeut Smirčić.

Ulje i preparat protiv nadutosti

Osim jednostavnih, a delotvornih narodnih lekova za nadutost – čajeva od semenki anisa, komorača i kima – fitoaromaterapeut i nutricionista Goran Smirčić preporučuje recept za preparat poznatog francuskog travara Morisa Mesegea: mešavinu suvog bilja – po dva prstohvata kamilice, crne ribizle, estragona i sporiša (verbene) i jedan prstohvat majorana – prelijte litrom vruće vode i pijte 1 - 2 šolje nakon jela.
Nadutost može da ublaži i uljna mešavina koja se nanosi na kožu. U malu kašiku baznog ulja makadamije ili lešnika dodajte 5 kapi eteričnog ulja korijandera, 5 kapi eteričnog ulja bosiljka metil-kavikola, 3 kapi eteričnog ulja majorana, 10 kapi eteričnog ulja lavande i 5 kapi eteričnog ulja limunske ili ljute mente. Prstom promešajte i nanesite na celo područje stomaka, naročito na donji deo. Pritom treba da pazite da ulje ne dođe u dodir sa sluznicom polnih organa jer može da izazove iritaciju. Ovaj preparat se preporučuje samo odraslim osobama, nije pogodan za decu. Ulje može da se nanosi 2 - 3 puta tokom dana.


Izvor: Sensa/ Sensa.hr