Simptome prisustva toksina možemo lako prepoznati. Pre svega, važno je da razumemo da, usled prisustva ame, naš organizam gubi mogućnost da pravilno funkcioniše, a neravnoteže se postepeno razvijaju dovodeći do pojave bolesti, ali i do ubrzanog starenja. Često je prisutan osećaj težine u telu, možemo imati utisak da smo „zapušeni”, da protok materija i energije kroz naš organizam jednostavno ne teče pravilno i lako. Često smo neodlučni, sumnjamo u sebe i svoje kapacitete, nemamo snage ni volje da se pokrenemo, ni mentalno ni fizički, osećamo umor. Često se dešava da hrana koju jedemo nema ukus, a može postojati i pojačana potreba za ispljuvavanjem. Možemo se osećati sputano, skučeno, a koliko god da spavamo, imamo osećaj da nam je malo, teško se budimo i ne možemo ujutro jasno da mislimo. Nakon buđenja, jezik je najčešće prekriven belim naslagama. Pojavljuju se otoci, celulit, koža se lako bora i gubi sjaj. Sve u svemu, ne postoji onaj divni osećaj lakoće u telu, radosti u duhu i entuzijazam.

Intenzitet tegoba koje osećamo u skladu je sa količinom ame koja je prisutna, a segmenti organizma u kojima će se toksini u najvećoj meri taložiti jesu naše takozvane „slabe tačke”, koje zavise od naše konstitucije, odnosno od odnosa vata, pita i kafa doše u trenutku našeg začeća. Pored prepoznavanja navedenih simptoma, jedan od najsigurnijih načina za određivanje prisustva toksina u našem organizmu je, prema ajurvedi, pregled pulsa. Iskusni lekar će za svega nekoliko minuta na osnovu nalaza u pulsu znati kolika količina toksina opterećuje naš organizam, ali i koji segmenti su najugroženiji zbog toga. Pregled jezika, očiju, noktiju, kože, ali i razgovor sa pacijentom, upotpuniće sliku o stanju u organizmu.
Preventivne mere kojima možemo preduprediti pojavu ame su – kao i sve druge ajurvedske preporuke – lagane i jednostavne.
U ajurvedskoj terapiji je najvažniji individualni pristup – i kada su preventivne mere u pitanju, i kada govorimo o terapiji. Svi mi imamo svoje kapacitete i slabe tačke i zato je važno da način, dužina i intenzitet detoksikacije budu prilagođeni svakome od nas posebno. Izuzetno je opasno primenjivati neke univerzalne kure, jer one mogu ozbiljno narušiti naše zdravlje i ostaviti trajne posledice.

Detoksikacija tela

Ajurvedska terapija koju lekar može prepisati u slučaju prisustva ame u našem organizmu veoma je raznolika. Jedan od najkompletnijih i najkompleksnijih postupaka detoksikacije, koji se od drevnih dana do danas primenjuju je pančakarma. Ovaj postupak se sprovodi isključivo nakon lekarskog pregleda, a sastoji se od niza postupaka koji najpre pripremaju našu fiziologiju za proces detoksikacije, zatim od konkretnih postupaka za izbacivanje toksina, i na kraju od postupaka koji harmonizuju fiziološke procese. Pančakarma se izvodi isključivo u ajurvedskim klinikama i tokom ovih tretmana važno je odložiti sve ostale redovne aktivnosti. Zahvaljujući na ovaj način individualno kreiranom procesu detoksikacije, telo se pročišćava i podmlađuje.
Veoma blagotvoran postupak uklanjanja toksina je i amapaćana, koja podrazumeva sedmodnevno pročišćavanje organizma primenom određenih biljaka i lagane dijete, koje nam takođe preporučuje ajurvedski lekar. Ovaj postupak je izuzetno koristan i jednostavan za primenu, a možemo ga, uz nadzor lekara, sprovesti i u kućnim uslovima. Pored toga što oslobađa organizam od toksina, veoma snažno stimuliše proces gubitka kilograma i pokretanje nove energije.

Izvor: Sensa/dr Gordana Marković Petrović, MD, PhD