Išijas je bol koji polazi od donjeg dela leđa, spušta se preko zadnjice na nogu, a kod nekih slučajeva čak i do nožnog prsta. Ako ste ikada osetili oštar, pulsirajući bol bilo gde niz zadnji deo noge, od gluteusa do stopala, verovatno iamte iskustva sa išijasom.

Godišnje se oko 40% ljudi suoči sa išijasom, a bol nastaje kada je nerv išijadikus (najduži u telu - kreće se od donjeg dela leđa i zatim ide putem zadnjeg dela obe noge) upali usled neke povrede ili pritiska na njega. Bol može da bude intezivan i da utiče na kvalitet života, a kada se dogodi, neophodno je konsultovati se sa lekarom i dobiti odgovarajuću terapiju.

Išijas sečesto tretira odgovarajućim vežbama, a baš jednu takvu predlaže doktor fizijatar Džejkob VanDenMerendonk. Na svom nalogu predlaže vežbu "klizanja nerva" koja, kako navodi, dovodi do ublažavanja bolova. Kompresija išijadičnog nerva, koja počinje u donjem delu leđa i teče niz obe noge, je ono što uzrokuje bol povezan sa išijasom. "Išijadični nerv bi trebalo da se kreće i klizi sa ostatkom tela, ali ponekad može da bude zarobljen ili stisnut negde duž svog puta", kaže dr VanDenMerendonk.

Kako da izvedete ovu vežbu:

Lezite na leđa sa savijenim kolenima i stopalima na podu. Uhvatite zadnju stranu butine noge u kojoj osećate išijas i nežno je povucite ka sebi, tako da vam koleno bude preko kuka. Naizmenično savijajte stopalo dok spuštate petu prema gluteusu, a zatim podignite i istegnite prste dok ispružite nogu prema plafonu. Fizijatar ističe da treba da uradite oko 10 do 20 ponavljanja dva puta dnevno. Ali koliko često treba da radite vežbu može se promeniti i u zavisnosti od težine vaših simptoma.

Doktor napominje da ova vežba nije "magični štapić", ali je važno da je znate ukoliko se suočite sa tegobama. Takođe, nemojte vežbu raditi na svoju ruku ukoliko imate bolove ili probleme sa leđima, već je neophodno da se konsultujete sa svojim lekarom i fizioteraputom.

Kako se izvodi vežba za ublažvanje bolova kod išijasa, pogledajte u video prilogu ispod!

Vežba koja pomaže kod išijasa Instagram/drjacob


Izvor: Sensa