Ništa nije toliko snažno kao blagost. Ništa nije toliko autentično kao žena koja uživa u svojoj frekvenciji ženstvenosti, satkanoj od duševnog mira, unutrašnjeg zadovojlstva i sveprisutne ljubavi i poštovanja. O tome se svakako mnogo govori, često piše i, poslednjih godina vidimo sve više različitih programa koji za temu imaju povratak svojoj suštini. A povratak suštini podrazumeva mnogo toga u zavisnosti od toga ko ih kreira: od toga kako se nosti sa godinama, raznih modela ishrane, predloga za dijete, vežbi, metoda relaksacije, terapija i još mnogo toga. Ipak, treba imati u vidu da je za nas efikasno samo ono što je održivo – što na duže staze možemo lako i jednostavno uklopiti u svoj život.
Tempo života je sve brži i sve intenzivniji, pritisci su stalni sa raznih strana, u zavisnosti od godina starosti, porodičnog statusa i poslovne angažovanosti. Žene su više nego ikada u poziciji da se od njih očekuje da rade, budu dobre majke, karijereno angažovane, posvećene braku, da se brinu o roditeljima, prijateljima, da su raspoložene, vedre, vesele i pune razumevanja. Samo ovo nabrajanje je zamorno, a kamoli ovako živeti. Da li je realno postići sve ovo i ostati zdrav(a)?

Zdravlje – šta (ni)je to?

Ako se dobro nosite sa životnim obavezama, postižete sve i za sve, radite posao koji volite, stignete malo i da se družite sa prijateljima, dobro je, držite se. Povremeno vas zaboli glava, popijete neki lekić, glava prođe. Menstruacija - kako kad, ume da zaboli stomak, a i malo je poranila ovog meseca, imate i malo ugrušaka, ali, dobro, podnesete to i prođe. Ne spavate baš najbolje, ali nije ni čudo, toliko je obaveza na poslu bilo, “normalno” da ne možete da zaspite kad vam se misli ne isključuju, ali dobro, nekako ipak odspavate pred jutro, to je najvažnije… I tako mesecima, a ponekada i godinama. Međutim, ako vas pitaju kako ste, velika je verovatnoća da ćete reći: “Dobro, hvala, ide nekako, najvažnije je da smo zdravi.”

Da li? Da li je to dobro zdravlje ili je to dobra izdržljivost? Jeste li zaista pune životne energije, ili se samo hrabro nosite sa svim što vam dolazi na red da obavite? I šta bi se desilo kada bi vam nestale sve te obaveze, poslovi, očekivanja? Da li biste bili spremni da se o(t)pustite, odmarate, uživate bez osećaja krivice i griže savesti?

Sa stanovišta kineske medicine, holističkog pristupa zdravlju žene i vraćanju našoj iskonskoj prirodi, potrebno je najpre raščlaniti i osvestiti delove našeg života koji su nam se svesno, podsvesno, nesvesno, uvukli u bitisanje i predstavljaju prepreku našoj svrsi i podrivaju ženstveni princip i samopouzdanje. Na primer:

  • preuzimanje poslova i aktivnosti u porodici i/ili na radnom mestu, pod izgovorom da ćete vi to brže/bolje/jednostavnije/efikasnije.
  • možete sve, na sve ste spremni, svako može na vas da se osloni ako želi da nešto bude na vreme i “kako treba”;
  • organizovanje izlazaka/druženja/putovanja i koordinisanje planova svih da bi svi uvek i potpuno bili zadovoljni;
  • svesno ili nesvesno ignorisanje zamora, bolova, stanja: period menstruacije; period planiranja porodice, prirodnim ili putem asistirane reprodukcije; trudnoće, bez obzira na eventualne mučnine, bolove u leđima, digestivne tegobe… I tako dalje…

To što se dobro nosite i izdržavate kako-tako na dnevnoj osnovi, nije pokazatelj dobrog zdravlja. Dobro zdravlje nije samo da odsustvo bolesti! Nije primereno da normalizujemo bolne cikluse, česte glavobolje, nemiran san, prekomerno znojenje, naročito noću, loše varenje, neredovne stolice, iritabilnost, nervozu, smanjen fertilitet… Ovo ukazuje ne generalan, sistemski debalans, a koren je često zanemarena činjenica da smo preuzele na sebe previše.
Potrebno je započeti proces vraćanja našoj snažnoj ženskoj prirodi, našem jin aspektu prema kineskoj medicini, prirodi nežnosti, sposobnosti da podržimo, gajimo i pomognemo, osetimo, delimo. Proces, kažem, zato što je istina da promena počinje instant odlukom da nešto želimo i nameravamo da menjamo, ali je potrebno određeno vreme da bi se ovo i manifestovalo i počelo da donosi rezultate.

Koraci ka našoj celovitosti

Kada osvestimo da nam je definitivno potrebna poromena i da nije normalno da nas stalno nešto boli i da to zanemarujemo – dolazi pitanje kako? Dostupno nam je mnogo informacija ali i dezinformacija i zato je važno da proces promene maksimalno pojednostavimo.
Prvi korak je osvestiti u sebi da želite nešto da promenite: način ishrane, navike vezane za spavanje, način ophođenja u kolektivu, kako razgovarate sa svojom decom.
Sledeći korak je da prihvatite da se radi o procesu i da učenje novih obrazaca ponašanja, razmišljanja i življenja zahteva vreme, doslednost i strpljenje. Zato je izuzetno važno praviti male, ali odlučne korake na tom putu. Još je važnije sa sobom na tom putu pričati sa uvažavanjem, nežno i sa prihvatanjem - nema mesta za grubosti, samoosuđivanje i strogost.
Međutim, ono što nije novo, jeste šta orkrivate na tom putu. Vraćate se nečemu što vam je već odavno dato, rođenjem, dar koji je malo posiveo od nebrige, pa ga samo valja malo prebrisati i uglancati da bi mu se povratio sjaj. Dar kreativnosti, blagosti, beskrajne nežne snage, ljubavi i stalnog protoka univerzalne stvaralačke energije koja pokreće svet. 

Ne morate sve same

Potražite pomoć i podršku. Počnite od sopstvenog doma: delegirajte dnevne obaveze, podelite šta se da podeliti od poslova, odvojite u svakom danu nekoliko minuta samo za sebe. Ništa posebno i neizvodljivo - zatvorite oči na minut, iskljičite uši i oči za spoljni svet, minut-dva je zaista sve što vam treba za početak. Ako ikako možete, isto to primenite i na radnom mestu. Ako još uvek ne možete, i to je u redu, neka to bude sledeći korak.
Razmislite ko vam u okruženju i među prijateljima obnavlja i podiže energiju, a posle koga se osećate kao da vas je sto vozova pregazilo? Za ove je vreme da se polako “odvezu” u suprotnom pravcu od vas. Važana momenat je da pokušate da se fokusirate na to šta ćete vi time dobiti, a ne na njihove karaktere, ponašanje, motivaciju. Fokusirajte se na pozitivne aspekta za vas, a ne na negativne karakteristike druge strane.
Izaberite neku od holističkih medicinskih tehnika i terapija ako ste u mogućnosti, da bi vam pomogle na ovom putu povratka sebi.

Akupunktura – podizanje frekvencije

Akupunkturom se postiže rebalans čitavog organizma koji se podešava na najviši nivo sopstvene najviše frekvencije. To se manifestuje boljitkom na svim poljima bića: fizičkom, emotivnom, mentalnom i duhovnom.
Na fizičkom planu, postiže se poboljšanje i isceljenje simptoma svih vrsta: bolova, hroničnih stanja i fizioloških procesa, kao što su poboljšanje metabolizma, rebalans hormona i dobro reproduktivno zdravlje i fertilitet.
Na emotivnom planu, postiže se ravnoteža osećanja i podstiče ispoljavanje emocija adekvatno prilikama i situacijama. Radi se na shvatanju i prihvatanju sebe kao jedinstvenog, savršeno sposobnog bića da premosti sve životne izazove koji mu se na tom putu nađu.
Akupunkturom se mentalno zdravlje jača tako što se pravi “mentalno veliko spremanje” misli, preslažu se korisne i nivelišu manje važne mentalne aktivnosti, maksimizuje se individualni mentalni kapacitet za koncentraciju kada treba, i aktiviranje “dugmeta” za pauzu, po potrebi.
Na duhovnom planu, povezujemo se sa sveprisutnom, moćnom energijom univerzuma, kako bismo bili kanal za neprestan kreativni protok energije, za uzemljenje kada smo uznemirene i za prepuštanje kada smo previše “vezane” svakakvim nepotrebnim lancima i čvorovima za ono što nije predviđeno da nas dovede do ostvarenja naše autentične svrhe.

Reiki je takođe izvanredna holistička metoda isceljenja životne energije, koja, kao i sve druge oblasti energetskog rada, rezultira za vas novim, obnovljenim energetskim poljem, boljom uklopljenošću u okolinu i osevšćenjem na svim poljima bitisanja. Odlična u kombinaciji sa akupunkturom, moja omiljena kombinacija i izbor u kliničkom radu sa odličnim, postojanim rezultatima.

Izvor: Sensa/Miriam Gordana Petrović, akupunkturolog i specijalista holističke medicine (www.akupunktura011.rs)