Nadutost je neprijatan osećaj u stomaku koji može da utiče na naše raspoloženje i učini da se osćamo nesigurno i neprijatno u nekim važnim žiotnim situacijama. Osećaj težine u stomaku nepovoljno utiče na kvalitet života, a stručnjak za tradicionalnu kinesku medicinu Sandra Lanshin otkriva jedan brzi lek protiv nadutosti koji može uvek da vam bude pri ruci.

Ona posebno ističe brzu masažu stomaka za oslobađanje energije za varenje. Kao što stručnjak objašnjava u Instagram tutorijalu - "nadimanje i gasovi su znak da se u vašem stomaku Ki (energija koja je važna za varenje) ne kreće dobro. Ovo može biti povezano sa nečim što ste jeli, pili ili nešto sasvim drugo.

Za masažu protiv nadimanja potrebno vam je ulje za telo i masažer (opciono). Ukoliko nemate masažer, savijte šaku u oblik opoesnice i koristite je kao alat za masažu. Možete stomak na sledeći način masirati preko odeće, ali svakako će dati bolje rezultate kada ga primenjujete direktno na koži. Ako odlučite da masirate golu kožu, obavezno prethodno nanesite malo ulja za telo - ovo će obezbediti lako klizanje, sprečavajući nepotrebno crvenilo.

Postupak masaže iz kineske medicine protiv nadimanja:

Pritisnite: Pritisnite rukom gornji centar grudnog koša, gde počinje da se širi. Ova tačka se naziva akupunkturna tačka Ren 12, koja je poznata po jačanju varenja i ublažavanju nadimanja, gasova i probavne nelagodnosti.
Kružite: Zatim kružite 30 puta u jednom pravcu. Držite pritisak blagim, ali ne previše laganim, važno je da pokrete osećate.
Obrnuto: Promenite smer i ponovite.
Pomerite se nadole: Nakon toga, spustite se do mesta između Ren 12 i pupka - koje je poznato kao Ren 10.
Ponovite: Ponovite 30 krugova u jednom pravcu, a zatim idite u drugom pravcu kao i ranije.
Pomerite se nadole: Nakon što ste stimulisali Ren 12 i 10, pomerite se dva inča ispod pupka do Ren 6.
Ponovite: Ponovo pomerite masažer u 30 krugova u svakom pravcu.
Konačni dodir naniže: Na kraju, pomerite masažer ili ruku sa Ren 12 (gde ste počeli) na Ren 6 tri ili četiri puta.

Naravno, ovaj metod neće biti delotvoran za sve, ali ga možete isprobati za opuštanje i smanjenje nadutosti i nelagodnosti u stomaku. Čak i ako ne primetite značajnu razliku odmah nakon toga, sigurno ćete se osećati opuštenije nego ranije. Potrebno vam je nekoliko minuta dnevno, a ova masaža iz kineske medicine može postati vaš novi ritual za opuštanje i brigu o sebi. Napomena: Ukoliko imate tegobe u stomaku i stomačne probleme, obavezno se obratite lekaru.

Pogledajte kako izgleda postupak masaže protiv nadimanja u video prilogu ispod!

Masaža protiv nadutosti stomaka Instagram/treatmentbylanshin

Izvor: Sensa