Iako nema još mnogo istraživanja, naučnici pouzdano znaju da naša usta kao i naša creva imaju svoj mikrobiom – složnu zajednicu od oko 700 vrsta bakterija, virusa i gljivica koja igra značajnu ulogu u za oralno i celokupno zdravlje organizma. Kada je narušena ravnoteža oralnog mikrobioma – verovatnoća raste da će se razviti gingivitis ili čak parodontitis – ozbiljan oblik upale desni za koju su karakteristični krvarenje desni, zadah iz usta i povlačenje desni od zuba. Čak i ako do sada niste čuli za to, zanimljiv podatak je da je to čak šesto najčešće oboljenje na svetu.

Kada desni nisu zdrave to omogućava bakterijama da uđu u krv i tako nasatve da doprinose mnogim sistemskim oboljenjima uključujući i čitav niz srčanih oboljenja, objašnjava dr Demijan Driskol za magazine Natural Health. “Na primer, ukoliko pacijent ima blago oštećenje srčanih zalizaka – a za mnoge je ovo nedijagnostifikovano stanje – bakterije iz krvi dolaze do zalizaka i mogu da uzrokuju endokarditis (infekcija srca).

Istraživanja pokazuju da mikrobi koji se nalaze u zubnom plaku ulaze u pljuvačku i tako dolaze do pluća, na primer, gde mogu prouzrokovati astmu, upale pluća, obstrtuktivnu bolest pluća… Poremećena ravnoteža oralnog mikrobioma, pa onda posledično i upale desni su faktori koji povećavaju šanse i za druge sistemske inflamacije. Dugoročni periodontitis povećava rizik od osteoporoze, neuronskih zapaljenja, a ima uticaj i na dijabetes.
Sve ove informacije su sasvim dovoljne da vas pokrenu i motivišu da počnete ozbiljno da pristupate svom oralnom zdravlju.

Prevencija i čišćenje

Pre nego što primetite krvarenje iz desni postoji niz preventivnih koraka koje možete preduzeti i sačuvati svoje zdravlje.

Čišćenje – najvažnije je da što detaljnije i što češće čistite zube, posebno prostor između što možete činiti koncem ili interdentalnim četkicama. Važno je i kada zube perete - ili ih operate pre doručka ili sačekajte 30 minuta nakon obroka kako kiseline iz hrane ne bi utisnuli u zube, objašnjava dr Mervin Drujan.

Ishrana – pored čišćenja i hrana može da pomogne zdravlju desni. Probajte da pre glavnog obroka pojedete namirnice koje su bogate hlorofilom (spanać, špargle), jer ova hrana ostavlja zaštitni film preko zuba. Preporučuje se i dosta hrskavog voća i povrća - jabuke, celer, šargarepa – jer su odličan eksfolijant za desni. Ali postoje i namirnice koje treba da izbegavate pored uobičajenog krivca  - šećera.

Zdrave bakterije - kao i kod mikrobioma stomaka i oralni mikrobiom možemo održavati u ravnoteži unošenjem dobrih bakterija. Ishrana koja je pretežno biljna se preporučuje kao i neizostavne fermentisane namirnice. Smanjite gazirana pića, jer ona imaju veliki uticaj na oralni mikrobiom.

Saveti iz tradicionalne “kuhinje”

Pored koraka koje smo već naveli možete u svoju jutranju rutinu uvesti i neke prakse koje su poznate još iz daleke istorije. Ajurveda i herbalizam nude nekoliko rešenja.

Čišćenje jezika – prema tradicionalnoj ajurvedu čišćenje jezika ima blagotvorne efekte za zdravlje. Pored toga što uklanja plak, istraživanja pokazuju da redukuje oko 500 vrsta bakterija uključujući streptokoke i laktobacile za koje se zna da uzrokuju propadanje zuba. Kako objašnjava Jasmin Hemsli, doka spavamo telo prolazi kroz svoje prirodne detoks programe koji uključuju i čišćenje ame – metaboličkih otrova od kojih neki završe na jeziku. Ako ovo nije dovoljan razlog da čišćenje jezika uključite u svoju jutranju rutinu, setite se da će i vaš dah biti daleko bolji nakon izbacivanja nataloženih otrova na jeziku.

Biljkeupotreba biljaka je sjajan način da unapredite svoju oralnu negu. U ajurvedi se biljka nim (neem) koristi kao tinktura ili vodica za ispiranje usta, jer je efikasna u uklanjanju plaka sa jezika i sa desni. Ulje karanfilića na primer, ubija bakterije koje uzrokuju bolesti desni i pomaže da se balansira mikrobiom, dok sladić ime dejstvo prirodnog steroida uz svoje izraženo antiinflamatorno dejstvo. Efikasan je u tretmanima za oralnu kandidijazu, gingivitis i periodontitis.

Mućkanje ulja – i ova praksa preuzeta iz ajurvede ima efekte detaljnog čišćenja toksina iz usta. Prema ajurvedi mućkanje ulja tretira oko 30 sistemskih oboljenja od migrena do astme ali najefikasnije se bori protiv gingivitisa uzrokovanog plakom. Mućkajte toplo organsko susamovo ulje svakog jutra kako biste ojačali desni. Držite ga u ustima i povlačite između zuba napred i nazad, lev oi desno. Pazite da ne progutate. Mućkanje ulja bi trebalo da traje bar 20 minuta. Ulje na taj način pokupi sve toksine iz usta i organizma. Nkaon mućkanja ga ispljunite i možete lagano izmasirati desni prstima. Ne ispirite usta vodom nakon mućkanja.

Domaća vodica za ispiranje usta – sredstva za ispiranje često više maskiraju problem nego što ga leče, objašnja dr Driskol. Hloreksidin je čest sastojak ovoh preparate i zaustavlja krvarenje ali ne targetira stanje koje krvarenje izaziva. Možete napraviti svoje domaće sredstvo za ispiranje tako što ćete koristiti koji sadrži tri sjajne biljke: almu, bibitaki i haritaki. Polifenoli koji se nalaze u trifali pozitivno utiču na bifidobakterije i mikrove laktobacila dok inhibiraju one nepoželjne. Za dnevnu dozu pomešajte ½ čaše tople vode i ½ kašičice trifale u prahu.

Izvor: Sensa