Kada razmišljamo o hrani i zašto jedemo, prvi i najočigledniji odgovor je zato da bismo preživeli. Međutim, naš odnos prema hrani nije tako jednostavan, pa tako često naše telo i um nisu usklađeni i osećamo glad kada nam hrana zaista nije potrebna. Irina Brajčić, edukator zdravlja, objašnjava za Sensu da postoji još mnogo razloga zbog kojih jedemo i to na nesvesnom nivou. Jedemo iz dosade, zavisnosti, kada nam proradi neki emocionalni okidač, jedemo kada je hrana oko nas, jedemo jer nas mami izgled ili miris hrane…

Ishrana je postala aktivnost koja je često daleko od same gladi

Većina ljudi ima disfunkcionalnu vezu sa ishranom. Svima je jasno da bez hrane ne bismo preživeli dugo. Hrana je naše gorivo. Ali od vrste i kvaliteta goriva zavisi koliko energije ćemo imati odnosno koliko ćemo biti vitalni, zdravi, biti u životu.
Budite realni i primetite kakav je vaš odnos sa hranom? Trudimo se da kontrolišemo ishranu dijetom, to kratko traje, a zatim sve opet po starom. Na svakom koraku nam je dostupna brza raznovrsna hrana, na oko i miris primamljiva, a nutritivno siromašna. I baš zbog tog deficita nutritijenata koji su nam potrebni, brzo osetimo glad nakon takvog obroka, pa nastavljamo još više da jedemo. Efekti takve ishrane se ubrzo vide na našem telu ali ostavljaju posledice i na zdravlje. Kako trpe telo i zdravlje, počinju da trpe i naše emocije i sampouzdanje. Onda se opet bacamo na razne dijete,a onda nakon nekoliko uspešno izdržanih dana gladovanja, i nekoliko izgubljenih kilograma vraćamo se na staro i tako se vrtimo u krug - samopouzdanja je sve manje a kilograma više. Brinemo o izgledu i nesvesno narušavamo zdravlje, kako mentalno tako i fizičko.

Kako da izađemo iz začaranog kruga dijeta?

Onog trenutka kada naučimo da biramo korisno gorivo za naše telo - energiju umesto onoga što nam crpi enerhiju, tada će i rezultat u svakom smislu biti vidljiv. Važno je da za početak odgovorimo na dva važna pitanja: zašto jedemo i čemu nam hrana služi?
Sve što jedemo to i postajemo! Svaka ćelija tela nastoji da uzme hranljive sastojke iz namirnica koje jedemo. Ukoliko ih nema, ćelije će vapiti za novom količinom hranljivih sastojaka sve dok ne zadovolji svoje potrebe. Još gore - ako hrana koju jedemo, ne samo da nema nutritivne sastojke potrebne ćeliji, već je i nezdrava, ćelije se dodatno iscrpljuju kako bi se oslobodile štetnih materija.
Ključno je da osvestimo šta se dešava u telu kada uzimamo određenu vrstu hrane - da prepoznamo direktnu povezanost između ishrane i mentalnog, emotivnog i fizičkog stanja. Da prepoznamo kako hrana koju jedemo utiče na naše misli i ponašanje.

Odredite koja vrsta gladi upravlja vašim izborima

Kada osetite glad, ne dozvolite da vam ruka poleti na prvo na šta stigne. U koliko pomislite da ste gladni, zastanite na tenutak i zapitajte se: koja je vrsta gladi u pitanju?

Postoje različite vrste gladi, i ne znači svaka od njh da je vašem telu potrebna hrana! Važno je da prepoznate koja je glad u pitanju:

UMNA GLAD – tradicionalna glad koja vam govori “vreme je za obrok “ jer je to uobičajeno vreme kada se jede (doručak,ručak,večera).

EMOCIONALNA GLAD – vreme da nahranite vaše emocije, trenutak kada se osećate tužno ili srećno, odnosno kada umesto da prepoznate i rešavate emotivno stanje u kojem se u datom trenutku nalazite, vi ga rešavate određenom hranom koja u tom trenutku smiruje određenu emociju, potiskuje je ali ne rešava.

NEDOSTATAK ENERGIJE – vrsta gladi kada osećamo nedostatak enegije koju pokušavamo da nadoknadimo hranamo, a zapravo nam je potreban odmor a ne obrok.

ŽEĐ NIJE GLAD – često pomislimo da smo gladni, ali ako popijemo čašu sveže vode i pričekamo oko 30 minuta, primetićemo da smo zapravo bili žedni, a ne gladni.

AKTIVNOST ZVANA ŽVAKANE - žvakanje je prirodno urođena potreba. Ovo se često odnosi na one koji ne pričaju mnogo, provode dosta vremena ćuteći te imaju prirodnu potrebu da posle određenog vremena aktiviraju mišiće žvakače.

Ima još dosta različitih vrsta gladi, ovo su neke od najčešćih. Zato, kada pomislite da ste gladni, proverite prvo šta se događa u vašem umu, telu, emocijama kada mislite na hranu. Ako zaista otkrijete da je to prava glad, pažljivo birajte šta ćete uneti u telo. Nemojte jesti prvo šta vam dođe pod ruku. Dajte sebi vremena da osetite, vidite i zamislite kako će se hrana distribuirati kroz vaše telo, kako ćete se posle te hrane osećati i kako će ona uticati na vaš probavni system - i najvažnije, koje koristi će vaše teloi organi imati od te hrane?
Jer na kraju sve se vrti oko hrane.Da li ćemo biti zdravi, srećni i živeti u izobilju zavisi isključivo od načina na koji se hranimo kao i od naše kuhinje. Ne dozvolite da vaše emocije i misli budu vaš glavni kuvar. Hranite telo a ne emocije!

Izvor: Sensa/Irina Brajčić, edukator zdravlja, IG@irina_brajcic