U poređenju sa pšenicom, pirinčem ili ovasom, heljda nije popularna kao izvor ugljenih hidrata – ali posle višegodišnjeg ignorisanja počinje da se vraća u centar pažnje. Prema womenshealth.com, heljda je među 10 najpopularnijih namirnica za 2024. godinu, jer ljudi tek otkrivaju njene prednosti i kvalitete. Trendovi u ishrani nisu uvek i dobri, ali heljda jeste odličan izvor važnih nutrijenata i posebno je važno da je svaka žena uvrsti u ishranu kada napuni 40.

Šta je heljda?

"Heljda nije žitarica, već više pseudožitarica“, kaže nutricionistkinja Rohini Bajekal. Pseudožitarice su one koje mogu zameniti žitarice u pogledu upotrebe i nutritivnih kvaliteta, iako se uzgajaju na drugačiji način. Među njima su kinoa i amarant. Heljda se prodaje sirova ili pečena i može se mleti da bi se dobilo heljdino brašno, od kojeg se prave testenine i hleb.

Heljda nema gluten

"Semenke heljde su bez glutena i odlična su alternativa žitaricama na bazi glutena“, kaže nutricionistkinja Maz Pakem. Čak i ako ne ste na ishrani bez glutena, ako se odlučite za heljdu umesto za druge osnovne žitarice obogatićete ishranu. Studije su pokazale da kada u nedeljnu ishranu uključite povrće, žitarice i pseudožitarice, kao što je heljda, ubrzaete rad creva.

shutterstock_1883165860.jpg
Shutterstock Zašto treba da jedete heljdu

Koje su prednosti jedenja heljde?

Osim što nudi više raznovrsnosti u vašoj ishrani, heljda može pomoći i vašim crevima zbog visokog sadržaja vlakana, jer ima 10 grama vlakana na 100 grama heljde. "Obiluje i rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, a oba su neophodna za dobro funkcionisanje digestivnog sistema“, kaže nutricionistkinja. U isto vreme, vlakna pomažu u sporom oslobađanju energije. Heljda je namirnica sa niskim glikemijskim indeksom, a to znači da ne dovodi do naglog povećanja šećera u krvi nakon što je pojedete“, dodaje stručnjakinja. "Neke studije su pokazale da heljda sadrži supstancu zvanu hiro-inozitol, koja pomaže u metabolizmu glukoze“, kaže doktor. Štaviše, heljda je bogata esencijalnim hranljivim materijama, dobar je izvor magnezijuma, bakra, fosfora i vitamina B“, kaže Pakem. Takođe, nutricionisti koje citira womenshealth.com kažu da heljda ima više kalijuma, vitamina i minerala od mnogih drugih žitarica kao što su pirinač, ovas ili kukuruz. Još jedna prednost je što iz perspektive klime, heljda brže raste i održiva je, budući da se može uzgajati na zemljištu lošeg kvaliteta, bez potrebe za toliko pesticida ili hemijskih đubriva u odnosu na žitarice.

Kako kuvati i jesti heljdu

Heljdu možete dodati u razna jela umesto bilo koje druge žitarice ili pseudožitarice, od pilava do salate. "Mekinje od heljde ili celo seme može se kuvati u mleku ili vodi da bi se napravila kaša, celu možete dodati u supe ili peći sa orasima i semenkama da biste napravili granolu“, kaže Pakem. Takođe možete kupiti heljdino brašno ili samleti zrna heljde u blenderu ili mlinu za kafu da biste sami napravili brašno, pa od njega praviti hleb, mafine ili palačinke“, kaže Pakem. Možete probati i neke tradicionalne recepte na bazi heljde. U Francuskoj su "galetes" vrsta slanih palačinki od heljdinog brašna, u Japanu se od heljdinog brašna prave "soba" rezanci, a u Rusiji i drugim istočnoevropskim zemljama hit je kaša od prokuvavanog pečenog heljdinog semena.

shutterstock_1818150572.jpg
Shutterstock Zašto treba da jedete heljdu

Kako se kuva heljda

Kao i u slučaju pirinča, postoje neka jednostavna pravila kojih se morate pridržavati prilikom kuvanja heljde. Kada se skuva, možete ga jesti uz bobičasto voće, malo meda ili grčkog jogurta za doručak, možete ga dodati u salate, za dodatne proteine i zdrava vlakna, ili može biti odličan prilog za šnicle. Kuvanu heljdu možete držati u frižideru nekoliko dana, a možete je dodati u različita jela.

Sastojci

  • 1 šolja pržene heljde
  • 1,5 šolja vode
  • 2 kašike putera
  • 1/2 kašičice soli

Priprema

  1. Heljdu stavite u cediljku i dobro operite, dok voda ne ostane čista. Najbolje tekućom vodom.
  2. U šerpi sa poklopcem na jakoj vatri stavite vodu da provri, dodajte puter i posolite.
  3. U vrelu vodu dodajte heljdu, promešajte i stavite poklopac.
  4. Smanjite vatru i ostavite da ključa 13-15 minuta ili dok heljda ne upije vodu.
  5. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite heljdu pokrivenu poklopcem još 10 minuta.

BONUS VIDEO:

Slatka kaša od heljde TikTok/courtneykiing

Sensa/Z.A.