Sastojci (za 2 do 4):

  • 4 jabuke
  • četvrtina šolje badema
  • četvrtina šolje lešnika
  • pola šolje kuvanog amaranta
  • trećina šolje sitnih ovsenih pahuljica
  • 8 suvih šljiva
  • trećina šolje suvog grožđa
  • četvrtina kafene kašike cimeta u prahu
  • 4 dl vode
  • prstohvat soli
  • 1 kašika agavinog sirupa ili meda po želji

Priprema:

Nabavite domaće neprskane jabuke ili one iz organskog uzgoja. Operite ih i izvadite unutrašnjost priborom za vađenje ili oprezno nožićem. Prokuvajte ih tri minuta u vodi u koju ste dodali prstohvat soli. Izvadite jabuke i ostavite po strani da se ohlade. U vruću vodu u kojoj su se kuvale jabuke stavite oprano suvo grožđe i prokuvajte na dva minute pa ocedite.

Kolač od šargarepe sa cimetom i đumbirom...

Tostirajte bademe i lešnike. Sitno ih naseckajte. Suve šljive takođe isecite na sitne komadiće. U većoj posudi pomešajte kuvani amarant, bademe, lešnike, ovsene pahuljice, šljive, suvo grožđe i cimet. Dobro promešajte i ostavite da smesa odstoji 15 minuta. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Jabuke punite slatkom mešavinom i pecite 15 minuta. Ako volite slađe tufahije, prelijte ih nakon pečenja agavinim sirupom ili kašikom meda.