Vekovima su Kinezi gajili ženšen zbog njegovog dragocenog korena, koji se smatra izvorom važnih nutrijenata. Ali nedavne studije su pokazale da su plodovi ženšena mnogo vredniji od korena biljke.

Plodovi ženšena su male, crvene bobice grupisane u grozdove, veoma slične bobicama crvene ribizle, ali tvrđe teksture. Kinezi su vekovima gajili ženšen samo zbog njegovog vrednog korena, koji su zvali "koren života“, a plodovi su birani samo za proizvodnju semena za nove biljke.

Tek poslednjih godina istraživači su detaljno proučavali plodove ženšen i otkrili da su oni mnogo bogatiji vitaminima i antioksidansima od korena. Tako su postali mnogo traženiji u farmaceutskoj industriji i počeli su da se uključuju u razne suplemente i prirodne preparate. Nedavne studije su pokazale da su bobice crvenog ženšena mnogo bogatije antioksidansima i ginsenozidima od korena, te da imaju moćna antioksidativna svojstva.

plod ženšena moćniji od krena
Biljka ženšen Foto: Shutterstock

Koren ženšena poznat od antike

Ženšen je od davnina poznat u Indiji i staroj Kini, gde se koren biljke koristio zbog svog čudotvornog dejstva - u stvari, ženšen označava suštinu života i dobio je ime jer oblik ovog korena podseća na oblik ljudskog tela.

Koren ženšena trenutni okrepljuje i daje energiju telu. Čajevi od ženšena korišćeni su za vraćanje snage i fizičke izdržljivosti borcima, kao i za ublažavbanje bola i osećaja slabosti. Vremenom su ljudi otkrili da ženšen može zaštititi da ojača telo, a i nauka je pokazala da ova biljka ima brojne vrline.

Cvetovi ženšena su mali i beli, grupisani u grozdove, a plodovi su crveni kada su potpuno zreli. Ovi plodovi imaju sjajnu membranu i čudan oblik - bobice ženšena nisu savršeno okrugle, već imaju oblik sličniji ljudskom srcu.

Koren ženšena
Koren ženšena Foto: Shutterstock

Koje su prednosti ženšena?

Ženšen se posebno koristi za prevenciju, ali i zbog svojih okrepljujućih kvaliteta i zato što podiže energiju. Nedavne studije su pokazale da antioksidansi i specifične supstance koje sadrži, kao što su ginsenozidi, stimulišu imunitet i pružaju veću otpornost organizma.

Plodovi ženšena čak i kada su dehidrirani sadrže veći procenat ginsenozida od korena. Sadrže i glukozate, eterična ulja, tijamin, riboflavin, vitamine, saponine, hranljive materije kao što su panaksozid ili eleutrozid - korisne za nervni sistem, kao i jedinjenja slična hormonima.

Najvažniji benefiti ženšena:

  • Stimuliše imunski odgovor tela
  • Popravlja pamćenje i koncentraciju
  • Blagotvoran je za anksioznost
  • Ublažava hronični umor
  • Ublažava groznicu
  • Smiruje nervozu
  • Stimuliše aktivnost mozga
  • Stimuliše podmlađivanje kože i sprečava preuranjene bore
  • Bori se protiv oksidativnog stresa
  • Ublažava simptome menstrualnog ciklusa i menopauze
  • Stimuliše metabolizam i pomaže u dijetama za mršavljenje
  • Ublažava alergije
  • Stimuliše libido
Čaj od korena i ploda ženšena
Foto: Shutterstock

Kako možete koristiti plodove ženšena?

Ovo voće se prodaje u biošpajzu gde se mogu naći dehidrirane i osušene - a to je najbolja formula za duže čuvanje. Voće se može rehidrirati mlakom vodom ili prirodnim voćnim sokovima.

Bobice ženšena se mogu jesti sa jogurtom ili slatkim mlekom, u kombinaciji sa žitaricama za doručak, u domaćim kolačima ili voćnim salatama. Blago su slatkastog su ukusa, ali malo grublje teksture. Preporučuje se da se konzumira u kombinaciji sa drugim slatkim voćem kako bi bilo ukusnije.

Od ploda ženšena možete napraviti i okrepljujući čaj.

Koristite jednu kašičicu suvog voća na 200 ml ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta.

BONUS VIDEO:

00:30
Kako da negujete bambus, biljku koja privlači novac Izvor: TikTok/ thereseplants